ВАСУ ВІДМОВИВ 10 МІЛЬЙОНАМ УКРАЇНЦІВ У ПІДВИЩЕННІ ПЕНСІЙ

ВАСУ ВІДМОВИВ 10 МІЛЬЙОНАМ УКРАЇНЦІВ У ПІДВИЩЕННІ ПЕНСІЙВищий адміністративний суд України відмовився визнати протиправними дії Верховної Ради з вилучення із закону про реформування пенсійної системи положення про підвищення пенсій 10 мільйонам українців. Суд відмовив у задоволенні позову лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, який вимагав визнати протиправним переголосування парламентом вже ухваленого закону, який містив цю норму.

Суд протягом трьох засідань поспіль з’ясовував обставини справи по суті. 9 листопада після встановлення беззаперечності доказів правоти лідера «Фронту Змін», суд побоявся виносити рішення по суті, мотивувавши тим, що розгляд таких питань не входить до його компетенції. Проте в тексті цього рішення немає жодного слова про докази, які досліджувалися протягом кількох судових засідань.
«Я розумію, чому суд прийняв таке рішення – судді Вищого адміністративного суду України проходять процедуру затвердження в стінах Верховної Ради. Їм страшно (приймати рішення проти ВР – ред.), – прокоментував рішення суддів Арсеній Яценюк.
«Але чи не страшніше, все ж таки, 46 мільйонів українців, які вас будуть просто ненавидіти за те, що ви знущаєтеся над законом і над ними?» – заявив він.
Арсеній Яценюк вважає, що з процесуального законодавства треба вилучити фразу «Ваша честь»: «Це сьогодні не є обов’язковим при зверненні до сьогоднішнього українського суду».
Лідер «Фронту Змін» повідомив, що суду було надано неспростовні докази порушення закону і Конституції Верховною Радою при переголосуванні закону з реформування пенсійної системи. «З юридичної точки зору наша позиція була бездоганна. Жодного доказу того, що дії Верховної Ради були правомірні, відповідач не надав», – підкреслив Арсеній Яценюк.
Проте суд самоусунувся від прийняття важливого для українських пенсіонерів рішення. «Сьогодні вкотре були порушені права 10 мільйонів українців, яким відмовили підвищити пенсії на 334 гривні», – підсумував він.
Арсеній Яценюк нагадав, що два місяці тому народні депутати від опозиції звернулися до Конституційного суду про визнання неконституційним закону про реформування пенсійної системи: «Пройшло два місяці, але Конституційний суд так і не відкрив провадження і не призначив дату суду».
Він заявив, що невідкладно направить листа до КС з вимогою негайно призначити дату розгляду справи.

peredplata