Не працює ліфт… у лікарні

Не працює ліфт… у лікарніЛіфт у лікарні – як апарат штучного дихання, від нього залежить подеколи навіть життя пацієнта. А ще – здоров’я членів родин, котрі їх відвідують у медичних закладах. А ще… багато чого залежить від лікарняного ліфта.

— У Вашківцях у лікарні впродовж багатьох років хворим людям доводиться переходити з поверха на поверх пішки, — звертаються до редакції читачі, — а для них це доволі проблематично. Ні керівники цього закладу, ані керівники району не вважають за потрібне перейматися таким «дріб’язком», як ліфт. Тим часом допомога цієї техніки конче необхідна не лише хворим, але й самим працівникам…

Хоча загальновідомо, що навіть не у всіх медичних закладах Чернівців є та надійно служать людям «підйомники», з’ясовую «вашківецьку» проблему у головного лікаря Василя Приньковського.

— Я не вважаю, що це є настільки важливим, — каже Василь Георгійович, — бо мої санітарки самі за потреби носять хворих з першого на третій поверх (?!). Як керівник, я змушений розподіляти кошти, що надходять, на вирішення нагальних питань. Зараз необхідно, аби хворим було тепло, аби вони мали що їсти, аби поновити за-старілий твердий та зношений м’який інвентар…

Зрозуміло, за щоденними клопотами очільнику закладу не до ліфта. Тому він дивується, чому з цього приводу ніхто не звертається до нього особисто. Адже працює Василь Георгійович головним лікарем 15 років, ліфт же несправний впродовж 30-ти. З часу введення лікарні в експлуатацію, а саме з 1964-го року, цю техніку жодного разу не ремонтували. Тож аби запустити ліфт, необхідно мати неабиякі кошти. Зараз, до прикладу, керівництво планує здійснити реконструкцію котельні та очисних споруд. Лише на ці роботи, на переконання Василя Приньковського, потрібно 1 млн. грн. На ліфт, коли вже про нього йдеться, необхідно ще 150 тис. грн. Санітарки ж-бо не нарікають – знають, яка в них робота…
Зате нарікають рідні санітарок вашківецької лікарні: як на ніжних жіночих плечах можна носити сходами численних лікарняних поверхів хворих людей? Працівниці розповідають, що на роботі у медичній установі самі втрачають здоров’я — болять руки і ноги, від тяжких нош виникають проблеми з нирками та гінекологічні недуги. Скаржаться і пацієнти – мовляв, санітаркам ще й платити доводиться, бо інколи ті просто відмовляються допомогти.
Саме тому варто подбати таки про відновлення роботи ліфта, адже питання транспортування пацієнтів та питання охорони праці персоналу закладу взаємопов’язані.
Отож разом із зацікавленими у важливості зазначеної проблеми буковинцями сподіваємося, що невдовзі до списку невідкладних питань керівництва медичною галуззю Вижницького району увійде і це. Принаймні, відрадно, що головний лікар пообіцяв вирішити його, щойно трохи розбагатіє.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata