Економія на бідних. З велосипедом соціальної допомоги не буде

Економія на бідних. З велосипедом соціальної допомоги не будеВлада таки взялась економити. Але ні, не тіштеся. Не на витратах на утримання себе, коханої. Тільки цього тижня, наприклад, народним обранцям накупили нових ноутбуків на майже шість мільйонів гривень. Вирішила вона економити на простих громадянах. Зокрема, на соціальних допомогах. Бо ж, за словами урядовців, тільки 23% коштів, що виділяються з бюджету на соціальну допомогу, отримують бідні люди. І це при тому, що ООН стверджує, що в Україні бідних не те що більшість, а взагалі 78% людей перебуває за межею бідності. Та що цій владі міжнародні експерти…

Так от, з 1 грудня на території всієї країни проводитиметься експеримент з непрямої оцінки доходів громадян, які претендують на соціальну допомогу. Візьмуться, зокрема, за матерів-одиначок.

Соціальні інспектори будуть опитувати сусідів про їхні доходи. І тим жінкам, у котрих, не приведи, Господи, є, наприклад, кондиціонер, сучасний велосипед, скутер, посудомийна машина, та тим, хто робить ремонт з використанням дорогих будматеріалів, на допомогу зась і розраховувати. Також інспектори будуть цікавитись наявністю співмешканців і квартирантів, породистих тварин та чи, бува, не отримують жінки грошових переказів з-за кордону.

У Головному управлінні праці та соцзахисту населення Чернівецької ОДА поки не коментують таких заяв уряду, бо ще немає остаточного офіційного рішення з цього приводу. А достовірність даних тих людей, котрі отримують соціальну допомогу, і без того ретельно перевіряється. Зокрема, в Чернівецькій області соціальну допомогу отримує 7 300 матерів-одиначок. Її розмір в середньому наразі становить 406 грн. в місяць (від 30% до 50% від прожиткового мінімуму). З усіма виплатами (і при народженні, і до досягнення дитиною трирічного віку) жінка в середньому отримує від 1200 до 2300 грн.

Дійсно, є поодинокі факти надання недостовірних даних на отримання соцдопомоги матерями-одиначками. Як, до прикладу, в ситуації, коли така жінка живе з чоловіком у громадянському шлюбі, тобто, без офіційної реєстрації у РАЦСІ, а допомогу як матір-одиначка отримує. Соціальні інспектори ретельно все перевірять, і коли виявлять по-дібний факт, то скличуть комісію, котра на своєму засіданні вирішить, що робити в кожному конкретному випадку – призначити, зменшити чи взагалі відмовити у державній допомозі. Загалом, коли експеримент дійде до нашої області, наново перевірити усіх отримувачів соцдопомоги соціальні працівники не зможуть просто фізично. Тому наразі управління соцзахисту працюють у звичному режимі.

Тим часом урядовці заявляють, що доберуться й до отримувачів інших видів соцдопомог, в тому числі субсидій. Зрозуміло, що порядок у сфері виплат державних допомог навести конче необхідно. Але такий підхід радше призведе до зростання корумпованості органів соцзахисту, до збільшення навантаження на соцпрацівників, аніж до економії бюджетних коштів на матерях-одиначках.
Не там шукають…
Надія ВІРНА

peredplata