У Вижницькому районі немає дороги до людських домівок

У Вижницькому районі немає дороги до людських домівок«До нашого кута досі немає дороги, ми відрізані від усього цивілізованого світу, а територіальний сільський голова на це зовсім не зважає, – крик душі мешканців кута Кибаки Міліївської сільської ради Вижницького району Івана Гордійчука, Дарії Ватаманюк, Василя Рябой.

– У нашій сільраді твориться щось незрозуміле: скрізь дороги пороблені, навезено шутру навіть більше, ніж треба, а за Кибаки чомусь усі забули – нема дороги, й решта. На куті є три хати, і не дай, Боже, трапиться якась пожежа чи хтось серйозно захворіє, – ні рятувальники, ані карета «Швидкої допомоги» не зможуть під’їхати, аби надати допомогу. Між тим, наш міліївський сільський голова до своїх родичів, котрі живуть значно далі за Кибаками, протягнув нову дорогу – аж до лісу, під село Майдан. Туди тепер без проблем можна дістатися, на відміну від нас. Ми ж раніше користувалися путівцем, що пролягав попід ліс, а зараз ця дорога геть обвалилася… Чому голова та сільські депутати не дбають про людей? У відповідь на наше звернення з цього наболілого питання він сказав, що нема грошей, бо, мовляв, треба 100 тисяч гривень. Ми ж з сусідами порахували, що протяжність потрібного дорожнього покриття становить всього 300 метрів, і навряд чи для прокладення такої незначної ділянки шляху потрібна така величезна сума. Допоможіть нам вирішити цю складну проблему, адже невдовзі ми можемо залишитися взагалі без доступу до власних помешкань. Ми хочемо жити, як всі інші люди. Сподіваємося за сприяння газети на реакцію влади не лише сільської, а й районної чи обласної. Будемо вдячні за допомогу».

Міліївський сільський голова Володимир Георгійович Гаф’юк пояснює ситуацію так:

— Про цю проблему я знаю, однак обіцяти наразі не можу нічого. Бо ж йдеться про гірську зону, а не про рівну місцевість, де з прокладанням доріг значно менше проблем. Та й дороги у Кибаках ніколи не було – лише стежки, і «Швидка допомога» туди ніколи не їхала. Я сам звідти родом… Цього року сільській раді на ремонт доріг у всіх трьох селах мають виділити 50 тисяч гривень. Цих коштів може вистачити тільки на поточний ремонт всього 30-ти кілометрів, для здійснення капітального їх вочевидь замало (там розцінки зовсім інші). За останні роки сільрада відремонтувала аж 90% доріг місцевого значення, і я неодноразово казав мешканцям Кибаків, що щойно з’являться кошти, буде і їм дорога. Може, якби не війна, було б легше… Я буду старатися, але обіцяти не можу, бо тоді у кінці року люди запитають, чому обіцянка не виконана.
Від редакції. Не поділяємо думку сільського голови, що коли до Кибак «дороги ніколи не було», то й зараз, мовляв, нічого вимагати. Саме тому все ж нагадали йому, що нарікання людей справедливі, тож треба врешті розпочати осучаснювати і роботу, і ставлення до громади. Володимир Гаф’юк, який не може пообіцяти нічого частині громади, котра голосувала за нього на виборах, пообіцяв нам порушити клопотання стосовно виділення коштів на облаштування дороги перед керівником Вижницької РДА та звернутися з цього приводу до депутатського корпусу впродовж 2-х тижнів. Ми ж перевіримо, чи клопотання таки надійшло.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata