В Чернівцях будинок, де живе багатодітна матір, тріщить по швах

В Чернівцях будинок, де живе багатодітна матір, тріщить по швахМати п’ятьох дітей Альона Дорофтей мешкає в старенькому будинку по вулиці Руській, що в Чернівцях. По сусідству з місцевим моргом. Після пожежі вона з чоловіком як могла, так відновлювала помешкання. Однак внаслідок спорудження по сусідству прибудови стіни дали тріщину по всій квартирі. Веранда ж, добудована до її квартири ще в 50-х роках, взагалі без фундаменту і потрохи розвалюється. Жити в таких умовах просто неможливо.

— Квартира у мене не приватизована і я неодноразово зверталась до міської ради з проханням, щоб мені зробили капітальний ремонт, — розповідає пані Альона. – Та на мої звернення в лютому цього року прийшли тільки газовики, котрі відключили моє помешкання від газопостачання. Сказали, що пічка в одній з кімнат стара і становить небезпеку. Влада обіцяла в серпні розпочати якісь роботи, але тільки минулого тижня пічник просто розібрав ту аварійну пічку. І все.

Коли ж встановлять нову і чи не зустрічатиме багатодітна матір зиму в холодній оселі, Альона Дорофтей певності не має. Найбільше хвилюється за маленького півторарічного Єфима.

Бо ще в лютому 2012 року комісія визначила, що квартира Альони Дорофтей потребує комплексного капітального ремонту. Але нічого до цього часу зроблено не було.

— Сказали, що дадуть якісь матеріали, якщо я сама зроблю розрахунки, — каже пані Альона. – Але ж у мене немає будівельної освіти. Окрім того, чоловік поїхав до хворого батька в Росію, а сама я ремонт робити не можу.

Пані Альона хоче, аби її квартиру відремонтували, укріпили веранду, аби п’ятеро її дітей мали надійний дах над головою. Але поки що від влади не отримала нічого. Добре, що хоч нещодавно кахель для нової пічки принесли.

В управлінні житлового господарства Першотравневої районної ради міста Чернівці нас запевнили, що тримають це питання на контролі. Там зараз розбираються у ситуації. Ближчим часом квартиру буде обстежено комісією. І за результатами того обстеження будуть вживатися відповідні заходи. Також обіцяють днями відновити в помешканні пічку.

Наразі ж маленький Єфимко, граючись своїми іграшками, спостерігає тріщину на всю стіну у своїй кімнатці, а мати з острахом заносить його на веранду, яка будь-якої миті може просто відділитися від будинку. І, можливо, дорослі дяді допоможуть маленькому хлопченяті з братиками та сестричками, аби вони мали придатне для життя помешкання. Та їх з мамою поставили на квартирну чергу аж шеститисячними. І чекати нового їм доведеться роками. Так хоча б це стареньке помешкання допомогли врятувати від руйнування.

Надія ВІРНА

peredplata