«Дитячу кімнату віддають наркозалежним?»

«У приміщенні, де проводилися різні гуртки, де наші діти були під наглядом вихователів, завдяки чому батьки не мали підстав хвилюватися за їх безпеку, влада збирається розмістити центр реабілітації наркозалежних людей, — крик душі мешканців будинків 83А, 87Г, 87В, 77, 77В, 77Г по вулиці Червоноармійській у Чернівцях: М. Данелюк, М. Давид, К.Тухлінович, С. Харук, В. Колотило, Н.Нерпас, О. Долгової, А. Крицької, А. Гузієнко, М. Вітвіцької, Н. Кіцул, М. Шорохов, Ю.Гладкої, О. Терещенко та інших – всього 92 підписи. – Не можемо зрозуміти, чим завинили можновладцям наші діти? Настійливо просимо захистити нас від такого сусідства, тим паче, що це густонаселений район, та посприяти відновленню функціонування дитячої кімнати, яка украй потрібна для творчого розвитку наших діток. Чому чиновникам, котрі приймали відповідне рішення, навіть на гадку не спало порадитися з мешканцями власне будинку №83А чи сусідніх будинків… Чисто по-людськи ми розуміємо проблеми міста, родин наркозалежних та їх самих, однак вимагаємо зрозуміти й нас – у цьому районі й без такого центру часто бачимо наслідки дій цих людей – використані шприци із залишками крові і т.п.»

Начальник відділу сім’ї та молоді Чернівецької міської ради Наталія Іллівна Коцур:
— Стосовно питання, про яке йдеться, зазначу, що є рішення виконкому міської ради про надання окремого приміщення з окремим входом організації «Нова сім’я», котра веде превентивну роботу з дітьми тих родин, члени котрих вживають наркотичні засоби, з метою недопущення втягування їх у цей згубний процес. Тут насправді наркозалежних людей не буде, а працюватиме педагог та психолог. Наголошую, вхід до цього приміщення (одна кімната – авт.) окремий, не через загальний під’їзд. Тому не поділяю позиції мешканців цього будинку та прилеглих багатоповерхівок, котрі завчасно безпідставно б’ють на сполох. До речі, наркозалежні чернівчани замінюють вживані шприци на чисті за іншою адресою, тому «наслідки їх діяльності» жодним чином не пов’язані з влаштуванням тут вказаної організації. Стосовно повернення приміщення дітям, то наразі ця вимога чи пропозиція видається недоречною, бо вже більше десятка років жодні гуртки по Червоноармійській, 83А не функціонують. Ще раніше це приміщення належало дітям-сиротам, котрі зараз мають соціальні квартири. Останнім часом тут був склад табору відпочинку «Ойкос», тепер же ми вирішили використати його більш раціонально. Ми не можемо втрачати можливості співпраці з австрійцями (це наш з ними спільний проект), бо у місті, на жаль, є немало дітей, батьки яких вживають наркотики, і цих дітей потрібно вберегти… Коли ж йдеться не про виділення коштів з бюджету міста, а про необхідне належне фінансування програми самою організацією «Нова сім’я», що є величезним для нас позитивом, було б великою помилкою з боку міської ради не піти з ними на співпрацю. До речі, нещодавно ця організація була нагороджена за свою роботу на теренах України Арсенієм Яценюком. Так що чернівчанам, котрі поскаржилися до редакції, раджу заспокоїтися: ми робимо добру справу. «Нова сім’я» офіційно взяла в оренду вказане приміщення терміном на 3 роки.

Від редакції. Безумовно, добре, коли все буде саме так, як пояснила начальник відділу міської ради. Однак і про мешканців цього ра-йону керівникам мерії не варто забувати. Вони мають вчасно проводити роз’яснювальну роботу з людьми, а не змушувати їх хвилюватись через брак інформації та звертатись до різних інстанцій. Бо піднята нашими читачами проблема для них є не менш важливою, ніж, до прикладу, недостатня кількість чи відсутність у деяких районах дитячих майданчиків…

peredplata