«Мені не виплачують гроші на поховання!»

«Упродовж двох років не можу отримати 500 гривень на поховання свого покійного чоловіка, бо у найближчому відділенні «Ощадбанку», куди ходжу чи не щодня, мені постійно відповідають, що грошей немає, — крик душі мешканки смт Путила 79-літньої Домніки Василівни Логош. – Чоловік Микола Прокопович Логош, 1932 року народження, помер 14 вересня 2010 року. Я ж звернулася до банку через тиждень — 20 вересня, здала весь пакет необхідних документів, який вимагали його працівники. Коли чергового разу належної відповіді не отримала (мовляв, не поступили гроші з Києва), вирішила зателефонувати туди на «гарячу» лінію – 0 800 212 000. Була дуже рада – додзвонилася та запитала, чому не дають гроші на Путильщину. При цьому продиктувала прізвище, ім’я та по батькові чоловіка, свої паспортні дані, серію та номер свідоцтва про смерть, номер свого мобільного телефону. Обі-цяли розібратися, та віз і нині там, хоч минуло вже цілих три тижні. Мені дуже образливо, адже люди, котрі подавали документи на отримання цих так званих похоронних коштів після смерті своїх рідних пізніше за мене, давно вже їх отримали. До мене ці нещасні півтисячі гривень ніяк не дійдуть – чия це вина? Чому працівники фінансової установи не хочуть належно перевірити, у чім справа? Допоки мені відпо-відатимуть, що, мовляв, у списках на отримання похоронних грошей моє прізвище є і залишається лишень чекати? Доки чекати? Мені гроші потрібні негайно – на лікування. Допоможіть отримати належне!»

Ярослава Олександрівна Тітова, начальник управління маркетингу, реклами та зв’язків з громадськістю «Ощадбанку»:
— Виплати громадянам на поховання регламентовані постановами Кабінету міністрів України і виплачуються у строки, що залежать від дати смерті колишнього вкладника банку. У цьому випадку людина, що поскаржилася, задля вирішення проблеми, має звернутися з листом до Центрального апарату банку…

Виконувач обов’язків керівника відділу депозитів та компенсаційних виплат Чернівецького обласного управ-ління ВАТ «Державний ощадний банк України» Олексій Олексійович Крівкін:
— Я не знаходжу у базі даних з виплат на поховання прізвища людини, що поскаржилася до редакції газети. Немає й документів – ні свідоцтва про смерть, ані заяви. Відкрито лише рахунок на 5 гривень – 23. 11. 2010 р. Тому вихід зі становища бачу в тім, що Домніці Логош необхідно повторно здати документи і впродовж двох тижнів вона отримає 500 гривень.

Від редакції. Що ж, сподіватимемося на це і ми, але ж варто було б керівництву солідної державної установи, якій довірено здійснювати компенсаційні виплати, періодично перевіряти роботу своїх підлеглих, з вини котрих грубо порушуються права громадян. Або принаймні не заявляти про те, що «Ощадбанк» виплачує по 500 гривень на поховання спадкоємцям вкладників, які померли у 2005 – 2011 роках і не отримали компенсацію втрат від знецінених грошових заощаджень протягом 2005 – 2009 років, а також померлих у 2012 році, або іншим особам». Бо, з’ясовується, виплачує банк таки не всім, хто має на це право. До того ж, сама Ярослава Тітова заявляла, що аби отримати кошти на поховання, можна звернутися до відділення Ощадбанку будь-якого робочого дня. У Путилі ж кажуть, що лише по п’ятницях…

peredplata