«Не можу оформити догляд за сестрою…»

«Не можу документально оформити догляд за хворою рідною сестрою, інвалідом другої групи, бо всюди мені в цьому відмовляють, — крик душі Любові Василівни Стринадко з села Банилів Вижницького району. – Нещодавно з’ясувала, що є особа, котра, мовляв, здійснює цей догляд та навіть отримує належні гроші. При цьому їй ще й стаж рахується, а хіба мені його не потрібно? У мене самої 3-тя група інвалідності, але вже спливає термін, і я не впевнена, що на наступній медичній соціально-експертній комісії (МСЕК) її продовжать. Насправді ж я проживаю з сестрою впродовж всього життя, тому вважаю, що право на це маю лише я… Коли зверталася до райсоцзабезу з цим питанням минулого року, з’ясувалося, що задля оформлення догляду у нас забагато доходів. І як мені бути? Як з’ясувати, хто вважається доглядальницею за хворою сестрою?»

Секретар Банилівської сільської ради:
— Ці дві жінки, Любов та Марія Стринадко, виписалися з села та впродовж цього року тут не проживають – наскільки мені відомо, вони зареєструвалися у Черкаській області. Знаю, що вони отримували дві пенсії, і коли у 2011 році зверталися до управління праці та соцзахисту населення РДА, допомогу по догляду не змогли оформити. Але з того часу законодавство дещо змінене, і якби клопотання здійснювалося тепер, можливо, Любов Василівна і оформила б догляд. Наразі ж вона перевела особову справу своєї сестри на Черкащину…

Начальник відділу контролю за призначенням соціальних допомог та компенсаційних виплат упра-вління праці та соцзахисту населення Вижницької РДА Людмила Мірчівна Стратон:
– Минулого року Любов Стринадко вже отримувала кошти по догляду за сестрою-інвалідом, однак була не задоволена розміром цієї допомоги та скаржилася до різних інстанцій. Ми ж намагалися пояснити жінці, що до розрахунку мусимо брати обидві пенсії – її, як інваліда 3-ї групи, та її сестри, інва-ліда 2-ї групи. Згодом вона вибула з нашого району і зараз цієї особової справи в управлінні немає. Але, на щастя, змінилося законодавство, і вона, скоріш за все, вже має право отримувати цей вид допомоги. До розрахунку на призначення грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом 1-ї чи 2-ї групи внаслідок психічного розладу, який, за висновком лікарської комісії медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду, та здійснює догляд за ним, береться різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не може бути більшою, ніж мінімальна заробітна плата. У 2012 році розмір допомоги на догляд за інвалідом 1-ї чи 2-ї групи внаслідок психічного розладу складатиме до 1094 грн.
Тож для призначення вказаної грошової допомоги родині Стринадко найперше необхідно зареєструватися за місцем проживання у Вижницькому районі та подати до відділу контролю за призначенням соціальних допомог та компенсаційних виплат управління праці та соцзахисту РДА такі документи: заяву про призначення допомоги за спеціальною формою (є в управлінні праці та соцзахисту населення РДА), паспорт ; довідку про склад сім’ї із зазначенням родинних зв’язків членів сім’ї, довідки про доходи кожного члена сім’ї, висновок ЛКК медичного закладу про необхідність постійного стороннього догляду за інвалідом (у цьому випадку – 2-ї групи внаслідок психічного розладу), довідку про наявність та розміри земельних ділянок (паїв).
Як повідомили у Вижницькій РДА, ні трудовий, ані страховий стаж такому доглядальнику наразі не враховується.
Наталія Брянська

peredplata