Ціна послуги буковинських перевізників не співмірна з якістю перевезень

Народна трибуна

Крик душі

Ціна послуги буковинських перевізників не співмірна з якістю перевезень«Задеклароване владою підвищення тарифу на проїзд у автобусах внутрішньобласного сполучення насправді з самого початку перевізниками порушується та далеко не відповідає належній якості пасажирських перевезень, — крик душі користувачів послуг перевізників напрямку «Чернівці-Сторожинець»: Є. Лакусти, І. Бойка, В. Казюка, Р. Черкез, М. Маніліч, Н. Горбатюк, Г. Красовської, О. Боднарюк, О. Петрової, В. Осовської, М. Меглей, В. Вікован та інших – всього 47 підписів. — До прикладу, відстань з Чернівців (перехрестя вул. Червоноармійської-Сторожинецької) до Сторожинця становить приблизно 21 км, тож шляхом нескладних розрахунків можна переконатися, що вартість проїзду має бути трохи більшою п’яти гривень. Тому незрозуміло, чому насправді маємо платити 7 гривень. До всього, сплачуючи немалі кошти за послугу (зважаючи на те, що вартість пального, мінімальна зарплата та податкові збори не підвищилися), люди мають право на комфортні умови проїзду та шанобливе ставлення водіїв до пасажирів. Натомість спостерігаємо суцільне «покращення» — водії часто безпричинно лаються, особливо на пасажирів пільгових категорій, не дотримуються графіків, внаслідок чого на зупинках збирається багато людей та в набитому салоні доводиться почасти стояти на одній нозі — всі поспішають на роботу, навчання, у справах тощо. Попри порушення графіків, вони ще й незручні для пасажирів: останній автобус за цим напрямком відправляється о 20.00, і ніхто не переймається, як діставатися додому з Чернівців після 20.00 тим, хто у обласному центрі працює, навчається чи просто затримується у справах. А ще пасажирам заважають таксисти, котрі чи не постійно зупиняються там, де мають зупинятися автоперевізники, і тоді пасажири змушені виходити на проїжджу частину дороги, наражаючись на небезпеку. Допоможіть вплинути на перевізників, аби вони якісно надавали послуги, право на які вибороли, та аби причетні владоможці здійснювали контроль за дотриманням правил перевезень, який декларують».

Писк влади

Директор ПП-перевізника «Багіра» Павліна Миколаївна Храпчинська:
— Справді, графіки перевезень порушуються, але не з нашої вини. Така якість доріг, що замість 40 хвилин їзди до Сторожинця мусимо їхати годину або й більше. Я пишу звернення до влади та повідомляю про причини виконання графіків не в повному обсязі через стан доріг. А їх якість мені, як перевізнику, має забезпечити саме влада. Нехай і пасажири звертаються з цього приводу до неї. Ми ж нівечимо свої машини… Стосовно поїздок після 20.00 мушу сказати, що за 7 років роботи наші автобуси ніколи не курсували з Чернівців до Сторожинця о 20.00 та після цього часу. Увечері здійснюють свої маршрути автобуси, що належать іншим перевізникам — вони їдуть на Вижницю, Долішній Шепіт, Мигово, Кам’янець-Подільський через Сторожинець, а отже, туди можна дістатися й без ПП «Багіра».

До вартості квитка входить ще станційний та страховий збір, і це мають знати пасажири. Адже у нас укладена угода зі страховою компанією «Універсальна», якій мусимо сплачувати щомісячно 3% від обігу – хтозна, що може трапитися на дорозі, і тоді компанія має відшкодовувати пасажирові понесені збитки. Якщо ж упродовж року жодних транспортних пригод не виникає, страхова компанія повертає нам 50% сплаченої суми. Тож, якщо бути точною, скажу, що вартість проїзду з Чернівців до Сторожинця при відстані 21, 9 км становить 6 грн. 68 коп., і заокруглити до 7.00 грн. нам дозволяється з огляду на брак в обігу дрібних монет. Зі Сторожинця до Чернівців проїзд коштує 7 грн. 24 коп., але пасажири платять за квитки по 7,00 грн.
Перевезення пільговиків ми здійснюємо, однак не завжди нам відшкодовують кошти за надані послуги. Спаська, Кам’яна, Банилів-Підгірний, Слобода-Комарівці відшкодування наразі не мають. Незначні кошти від перевезень пільгових категорій надійшли по Дубово. Ми ж не можемо працювати безоплатно, собі на збитки.

Наталія Брянська

peredplata