Рятувальник з Чернівців з командою посів друге місце в естафетному забігу

РЯТУВАЛЬНИК ОЛЕКСАНДР ДАНІЛОВ: «СПОРТ – ЦЕ ХОБІ, ЯКЕ СТАЛО ДЛЯ МЕНЕ СЕНСОМ ЖИТТЯ»

Наприкінці липня у Луцьку відбувся командний чемпіонат України з легкої атлетики. До складу команди Чернівецької області входить й наш колега – диспетчер 2 державної пожежно-рятувальної частини м. Чернівців Олександр Данілов. Рятувальник разом з командою посів друге місце в естафетному забігу 4х400 м. Окрім цього, спортсмен-вогнеборець достойно виступив у особистому забігу на 400 м з бар’єрами, фінішувавши п’ятим. На цьому він не зупиняється й вже запланував участь у наступних змаганнях. Про це повідомляє Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

Ми зустрілися з Олександром та поспілкувались про спорт, пожежну справу і наступні цілі.

 

У колективі рятувальників Буковини Олександр не так давно. Він працює диспетчером 2 державної пожежно-рятувальної частини обласного центру. Більшу частину свого життя чоловік присвятив спорту. Займається ним й зараз, достойно представляючи Управління ДСНС України у Чернівецькій області на різних змаганнях.

Олександр зізнається, що в дитячі роки, як і всі хлопчаки, любив поганяти в м’яча, побігати на стадіоні. Серйозно до спорту почав ставитися тільки років у 16‑17, тому згодом й вступив до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича на факультет фізичного виховання. З того часу посилено займається легкою атлетикою. Як риба у воді, Олександр почуває себе у бігу на короткі дистанції з перешкодами. Каже, що цей вид змагань потребує зовсім іншої підготовки – вимагає від спортсмена сили, спритності, зосередженості, витривалості, координації дій, велику роль тут відіграють і фізичні дані, і тактика. Тренується Олександр Данілов практично щодня – у базовий період вихідний лише неділя. Зазвичай тренування займає 2-3 години, але коли спортсмен готується до змагань, є потреба  у двох тренуваннях на день. Фізично такий режим дуже важкий, однак спортсмен знає, для чого старається у той момент – він працює на результат.

Зокрема, у 2017 році Олександр Данілов поставив собі за ціль здобути звання майстра спорту з легкої атлетики. Після травми, що була напередодні, це виявилося дуже нелегко. Олександр упродовж року взяв участь у багатьох змаганнях. Одного разу йому не вистачило всього однієї десятої секунди, щоб виконати норматив. «Спорт без травм неможливий, буває всяке, – пояснює Олександр. – Проте мене травми ніколи не зупиняли. Навпаки, вони були моїм стимулом піднятися, почати працювати краще, довести, у першу чергу, самому собі, що я можу показати ліпший результат. Травми змушували мене більше віддаватись спорту і досягати нового».

Хто ж знав тоді, що мрія спортсмена здійсниться за два роки, вже тоді, коли він працюватиме в Управлінні ДСНС. 18-19 травня в Ужгороді на Чемпіонаті України з легкоатлетичних естафет 4х100 м команда Чернівецької області пройшла дистанцію за 41,43 секунди, виконавши норматив майстра спорту з легкої атлетики. Тоді Олександр здобув звання, яке було його ціллю, заради якого він тренувався всі роки. «Під час змагань ти біжиш всього хвилину, навіть менше. Проте, щоб викластись на повну, працюєш на цю хвилину роками. Тренуєшся, вдосконалюєш свою майстерність», – коментує Олександр.  «Звання «майстер спорту» – моя найбільш омріяна нагорода. Пам’ятаю ще свій такий великий захват, коли отримав першу «серйозну» медаль – «бронзу» за естафету 4х400 м на Всеукраїнській Універсіаді. Це ті нагороди, які для мене у спорті найважливіші», – каже легкоатлет.

Спортсмен виступав й за кордоном, перемагав на змаганнях у Польщі й Словаччині. За період роботи в Службі порятунку він брав участь у Чемпіонаті ДСНС України з поліатлону, де в індивідуальному заліку посів 4 місце. На змаганнях з легкоатлетичного кросу серед силових структур Чернівецької області, пробігши 1000 метрів, Олександр фінішував другим та забрав «срібло», команда Управління ДСНС теж показала хороший результат – загальне 2 місце. Спортсмен був учасником змагань за Кубок України з пожежно-прикладного спорту. «Пожежно-прикладний спорт – для мене новий вид, і я радий, що разом із роботою в Службі порятунку він прийшов у моє життя», – зізнається Олександр. «Коли я вперше зайшов до спорткомплексу, де тренуються хлопці, я був злегка шокований і спантеличений, – продовжив він. – По-перше, це тільки здається, що все так легко – пробігти естафету, вилізти по драбині на навчальну вежу. Пожежно-прикладний спорт – справа командна. Щоб показати гарний результат, потрібно бути фізично сильним і мати міцний колективний дух, де один за всіх та всі за одного. З іншого боку, мені подобається, що ППС не має, так би мовити, віку. На змаганнях у Тернополі, де я був, відмінно показали себе спортсмени-вогнеборці, яким більше 40 років. Я відкрив для себе цей вид змагань із зовсім іншого боку. Тому тепер, окрім легкої атлетики, продовжу ним займатися, адже мені цікаво спробувати щось нове для себе. Я націлений на професійний спорт», – поділився Олександр Данілов.

Наразі він тренується, розмірковуючи: «Мені приємно представляти Управління ДСНС на змаганнях, але маю спортивний азарт до чогось нового – мені кортить професійно займатися пожежно-прикладним спортом, досягнути певного рівня у цьому виді змагань». Програма ППС фактично повторює всі ті елементи, які вогнеборці виконують у своїй повсякденній роботі, рятуючи людей. Не так легко, наприклад, швидко дістатися до місця події, залізти по драбині на високий поверх, оперативно під’єднати пожежні рукави до розгалуження, щоб подати воду. Працівники Служби порятунку, заступаючи на чергування, виконують ці дії постійно, навіть не задумуючись. У них немає часу: головна мета – вчасно надати допомогу тому, хто цього потребує, ліквідувати пожежу, врятувати людське життя. Спортсмени ж відтреновують ці елементи до досконалості, зі сторони дуже захоплююче спостерігати, як чітко вогнеборці проходять всі етапи. Люди, котрі вперше бачать змагання з пожежно-прикладного спорту, або ж навіть ті, хто постійно за цим слідкують, розуміють, наскільки нелегка робота рятувальників, як багато залежить від чіткості їх дій. Пожежно-прикладний спорт давно вийшов за межі простої професійної підготовки, він показує міць рятувальної служби.

«Спорт для мене – це хобі, яке стало сенсом життя. Я щасливий, що тепер спорт є і в моїй професії. Сподіваюсь, тренування будуть успішними і результат не забариться», – на завершення розмови підсумував нам Олександр Данілов.  

 

 

 

 

peredplata