Настільний теніс. Успіхи українських кадетів у Єгипті

Учні 10-го класу Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Назар Третяк та Максим Мельничук вибороли бронзові медалі на світовому протурі у відкритій першості Єгипту. Цей світовий престижний турнір проходив у місті Шельм-ель-Шейх (Єгипет).

У ньому взяли участь сотні спортсменів віком від 12 до 18 років. Юні тенісисти представляли три континенти світу – Європу, Азію та Африку. Були також спортсмени з Тайваню та Індонезії.

Майже тиждень в олімпійському спортивному комплексі курортного міста Єгипту точилися баталії за тенісними столами. Україну там представляли кадети Максим Мельничук (Київ-Чернівці) та Назар Третяк (Київ-Рогатин). Міні-кадет був Олександр Гелета (Львів).

Ігри проводилися у 6 номінаціях. Враховуючи те, що нашим двом кадетам довелося грати й у номінаціях своїх та старших юніорських, то можна собі уявити навантаження у ті дні. Клімат не дуже сприяв українцям. Вони звикли до нормальних температур. А там, у Єгипті, відразу потрапили під 37 градусів тепла. Адаптація проходила дуже важко. І вона таки вплинула на результат першого дня.

Командні ігри

У командах грали тільки за кадетів. Першими українцям попалися найсильніші на турнірі спортсмени з Польщі та Саудівської Аравії. Максим дав бій польському спор стену. Його гра була професійною та видовищною. Тільки спортивне щастя відвернулося від українця у 5 сеті. На більше-менше виграв поляк (2:3). Назар відразу встановив рівновагу, вигравши у саудівця 3:0. І знову у парі спортивне щастя ще раз усміхнулося поляку та саудівцю. Довелося Назарові грати з поляком. На жаль, він програв 0:3.

Далі наші спортсмени легко здолали кілька команд. І тільки у чвертьфіналі програли чемпіонам. Тренери відзначають, що програш кадетів з України стався через кліматичну адаптацію. Не встигли відновити сили, не звикли до високих температур наші хлопці. І в результаті: 5 командне місце.

Особисті ігри: Назар Третяк

Далі були особисті ігри у всіх трьох вікових категоріях. Максим та Назар грали у групах юніорів та кадетів, Олександр – грав у кадетах та міні-кадетах.

Тут вже адаптований Назар Третяк показав високий клас гри. Він легко вигравав у спортсменів, котрі стояли у світовому рейтингу значно вище від нього. Коли серед юніорів у своїй групі Назар виграв (вдруге) у посіяного 1 номером тенісиста з Саудівської Аравії, це стало сенсацією турніру. Про гру Назара писали газети світу. Спеціалісти Європи та Азії називали його відкриттям у світовому молодіжному тенісі.

Особисті ігри: Максим Мельничук

Максим Мельничук грав свою гру. Він легко вийшов з групи кадетів, де переміг спортсменів Тунісу та Єгипту. Але програв у групі юніорів. Нагадаємо, що Максим на турнір вилетів у той же день, коли закінчив змагання на першості України. Там він здобув медалі у всіх 4 категоріях. І відразу, без відпочинку, вступив у бій на Африканському континенті.

Його тренер Дмитро Дробов побоювався за те, аби спортсмен не перенавантажився.

Максим ще кілька разів спробував вмикати друге дихання. Колись йому це вдавалося, а колись  і ні. Все ж таки він дійшов до 1/8 фіналу, де поступився все ж тому саудівцю, який виступив під першим номером. Забігаючи наперед зауважимо, що саме Халіф з Саудівської Аравії і став чемпіоном серед кадетів.

Максим Мельничук посів 9 місце. І таким чином увійшов в десятку кращих кадетів на престижному світовому протурі.

До речі, заробив чимало очок в особистому світовому рейтингу.

Особисті ігри: Олександр Гелета

Він був одним із наймолодших спортсменів. Та це не вплинуло на гру. У команді разом з ще одним тенісистом з Саудівської Аравії, Олександр був лідером. Завдяки його грі ця амбітна і молода команда змогла посісти високе місце у турнірі.

Трохи краще Олександр  виступив в особистих серед кадетів. Він зумів вийти з групи на другому місці. І дійшов до 1/16. Серед міні-кадетів зайняв 9 місце.

Досягнення юного львів’янина обнадіюють тренерів України. У нього попереду ще буде багато змагань і перемог.

Бронза у парах

Максим і Назар – два шульги. З одного боку, це дуже добре. Бо в основному грають з праворукими. З іншого, трохи незручно обом ліворуким за столом. Краще б було аби один був шульгою, інший – ні. Але є те, що є.

Юні спортсмени легко долали одну пару за іншою. Від них уже програли тенісисти Єгипту, Тунісу та інших країн світу. І чверть фіналі доля зводить знову з парою з Польщі та Саудівської Аравії. Пам’ятаєте від них у першій грі серед командних змагань наші кадети програли і втратили медалі.

Другий раз взяли реванш. І в останній день боролися за вихід у фінал, де розігрувалися золото та срібло турніру. Бронза українським спортсменам вже забезпечена.

Тепер суперниками були тенісисти з Англії. Дуже невдало розпочали гру і втратили чимало очків. Перший сет програли 11:6. Другий сет знову програли 11:8. Третій виграли. І у четвертому сеті за рахунку 12:11 знову спортивна фортуна повернулася боком до українських кадетів.

Чемпіонами у цій категорії стали чехи. Срібло в англійців.

Таким чином Максим та Назар змушені бути задоволеними тільки бронзовими медалями. Хоч воно трохи прикро і можна нарікати також на об’єктивні фактори, такі як клімат, перевтома Максима, не сприяння спортивної фортуни, але й досягнення немалі.

Три п’ятих місця, два дев’ятих і одне третє (бронза).

Підсумовуючи результати престижного турніру тренер українських тенісистів заслужений тренер України Дмитро Дробов зауважив, що окрім медалей юні спортсмени здобувають світовий досвід і світовий рейтинг.

Петро Кобевко

peredplata