«Самопоміч» спішить на поміч

«Самопоміч» спішить на помічМинулого тижня у Чернівцях відкрили громадську приймальню і юридичну службу ГО «Самопоміч». Окрім активістів з Буковини, на відкритті побував народний депутат, керівник штабу на виборах депутатів ВРУ Олег Лаврик.

На зустрічі з журналістами та активом народний депутат розповів про те, як «Самопоміч» змогла досягти успіхів майже на рівному політичному місці:
— З 2004 року ми працювали як громадська організація. Надавали юридичні послуги. Були близькими до людей і їхніх проблем. Ми стали відкритими і публічними. Згодом до нас долучилися студенти. Це була та сила, яка змогла створити імідж «Самопомочі» як організації безкомпромісної і перспективної. Хоча водночас це й консервативна організація. І вона не виникла на порожньому місці. Адже ще на початку минулого століття приклади самопомочі були у Галичині та на Буковині. Люди об’єднувалися навколо Кас взаємодопомоги, організації «Маслосоюз» і т. д. Гаслом таких об’єднань було «Свій до свого по своє». Всередині й за допомогою цих рухів створилися перші військові організації українських націоналістів, які переросли в ОУН. Щось подібне може повторитися у нових умовах. Активісти «Самопомочі» більше уваги приділяють саме громадському руху, а не партії, яка має певні обмеження. А сам громадський рух уже об’єднує сотні тисяч людей різних галузей. Кожному там є діло.

«Самопоміч» спішить на поміч

Візьми і зроби – основне гасло «Самопомочі». Що умієш, те й роби задля тієї ідеї, яка об’єднує маси.

— Ми живемо у час війни, — продовжував народний депутат Олег Лаврик. – А хіба нація її відчуває? Ні. У всіх містах, трохи віддалених від Донбасу, як працювали розважальні заклади, гральні автомати, казино, ресторани і т. д., так і працюють На телеекранах — різні шоу. Війною зайняті ті хлопці-патріоти, які воюють на Сході, та волонтери. Влада, народ ніби війни не відчувають. Так бути не повинно. Всі, хто чим може, змушені тепер допомогти перемогти у війні. А після війни ми займемося тим, чим хочемо.

Лаврик і «Самопоміч» на Буковині підтримали чернівецьких волонтерів і студентів, котрі категорично виступили проти гучних корпоративів та застіль, танців і співів на Новий рік. Замість цього пропонують потратити гроші на зимові теплі речі для воїнів АТО. Категорично висловилися проти феєрверків. Адже кожен вибух нині сприймається тими, хто пройшов війну, як такий, що несе смерть.

«Самопоміч» спішить на поміч

Самі самопомічці зараз організували велику мережу допомоги сім’ям загиблих воїнів та психологічної реабілітації тих, хто прийшов з фронту.
«Самопоміч» зараз робить конкретну справу. Вона єднає Європу з Україною залізницею. Як відомо, в Європі — вузькоколійки, а в Україні — широкі колії. Аби не ускладнювати рух поїздів та вантажів від Пшемисля (Польща) через Львів, Чернівці на Стамбул, буде побудована вузькоколійка. Всього 300 км, і ми в Європі. Коли Туреччина дізналася про цей проект, сама вирішила його фінансувати. На жаль, контрабандисти Буковини і негідники від влади тут стали на заваді. З’ясовується, доки світ єднав Європу з Україною, в Румунії зробили навпаки: побудували склади за 10 км від нашого кордону. І підвели під них широку колію. Тобто контрабанду і ліс-кругляк уже не треба перевантажувати у Вадул-Сіреті. До Румунії корупційні й контрабандні поїзди з Буковини їдуть без зупинок. «Самопоміч» береться цю проблему вирішити на користь України та Європи, а не контрабандистів і регіоналів-корупціонерів.

Петро КОБЕВКО

peredplata