Фірташ і Порчук маланкують у Чернівцях

Фірташ і Порчук маланкують у ЧернівцяхВеликий скандал назріває у нашому місті. Знову ж таки, він пов’язаний з олігархом Дмитром Фірташем. Швидше, з його грошима.

Окрім Діда Отмороза з пряниками по 6 грн. у палаці на Соборній площі, влада вирішила гуляти на повну силу. Навіть визначила ще одну дату, коли у місті всяка чортівня буде біситися. Це — 15 січня. Саме цього дня вирішили провести «Маланку-фест» за гроші Фірташа. Вже обговорили формат і визначили героїв. Навіть знайшли тих, хто «вимагав» свята і гульбищ. Марко Чорний з Кіцманя висловився за проведення «Маланки-фест».
Аби заховати суть цього дійства, вирішили проводити чортівські гульбища під гаслом «Чернівецька Маланка – українській армії». Там будуть збирати кошти на допомогу воїнам АТО.
І знову ж, не з кращого боку проявила себе заступник голови Марія Порчук. Вона вимагає свята за гроші Фірташа. Вимагає танців, пісень і веселощів. У той час, коли на Донбасі гинуть кращі сини й доньки України. Підтримав Марію Порчук активний регіонал заступник Каспрука Олександр Паскар. Навіть сам мер завітав на зборище профірташівських маланкарів. І не розігнав їх вчасно.
Водночас засновник фестивалю Оксана Лелюк категорично відмовилася брати участь у дійстві, яке зовсім недоречне у часи великої смути в Україні. Вона заборонила «фірташівським маланкарям» використовувати бренд «Маланка-фест».
З обуренням виступила перед «маланкарями» голова ЧОО «Майдан» Галина Абрам’юк. Але вони не взяли до уваги і тверезої думки правдивих слів активістів. Прикриваючись інвестиційною привабливістю, туристичною необхідністю, Порчук, Паскар і Каспрук вирішили таки піти назустріч Фірташеві й черговий раз позбиткуватися з України, її горя і сліз матерів.
— Так не може бути: коли один плаче, інший скаче, — каже голова ЧОО «Майдан» Галина Абрам’юк. — В Україні — війна. Вбиті горем матері і вдови, які вже втратили своїх синів, братів і чоловіків, не можуть спокійно сприймати шабаш чортівні на площах і вулицях Чернівців. Ми у школах відмінили гучні забави під час новорічних ранків. Ми просимо людей утриматися від надмірних святкувань Нового року і, не дай, Боже, використовувати феєрверки та салюти. А влада наша нібито накинула оком на брудні фірташівські гроші й під його дудку хоче влаштувати нам чортівські гуляння.
І, насамкінець, уявіть собі: на площах і вулицях відбуваються веселощі, танці, співи і забави, а до пам’ятника Шевченку несуть на поклін труну із загиблим героєм України. Як його рідним після цього жити? Ви задумувалися над цим, фірташівські прихвосні? Нехай вам після цього його гроші очима вилізуть…

Петро КОБЕВКО

P.S. Як насмішка над патріотичними почуттями буковинців, засідання, де обговорювалося використання грошей Фірташа для Маланки, проводилося саме того дня і у той час, коли у церкві відспівували загиблого у Лисичанську волонтера з Чернівців Романа Шлюсара.

peredplata