Помилки Манілічів – збитки для людей

Нещодавно Апеляційний суд Чернівецької області не задовольнив апеляційну скаргу та залишив без змін рішення Шевченківського районного суду Чернівців стосовно визнання заступника голови обласної ради Валентина Маніліча винним у вчиненні корупційного діяння.

Помилки Манілічів – збитки для людей

Йшлося про сприяння посадовця, на той час голови конкурсної комісії обласної ради з відбору суб’єктів оціночної діяльності та розробників документації із землеустрою, у прийнятті комісією у 2013 році неодноразових рішень на користь ДП «Чернівецький Геоінфоцентр», яке очолює донька пана Валентина Олена Маніліч. Заступник голови обласної ради Маніліч не міг не знати про чинність закону «Про засади запобігання і протидії корупції» та, як з’ясувалося, не повідомив за належністю про виникнення конфлікту інтересів…

Тож очолюване донькою Маніліча підприємство багато разів брало участь і, безумовно, вигравало у тендерах, котрі проводилися обласною радою. Але питання законності діяльності заступника голови облради у іпостасі керівника комісії впродовж не одного року нехай залишаються для розгляду правоохоронцям.

Річ же у тім, що підприємство, очолюване Оленою Маніліч, почасти ще й працює так, що від його бурхливої «діяльності» потерпають люди. Ось лишень останнє чергове звернення до редакції – від мешканців села Коболчин Сокирянського району — 92-літнього учасника бойових дій Івана Федоровича Іваська та його онуки Майї Василівни Покричук:

«…У 2007 році в нашому селі відбулося розпаювання земельних ділянок. Ми отримали державні акти на право власності на землю, у яких підтверджено це право на ділянки площами 0, 8716 га та 0, 8737 га. У натурі (на місцевості) ми одержали лишень по 0,6 га під ріллю, а по 0,2 га під сади нам досі так і не дали, бо підприємство «Чернівецький Геоінфоцентр», яке очолює Олена Маніліч, при виконанні геоземельних робіт допустило технічну помилку, в результаті чого наші ділянки накладаються на дорогу та на сусідні городи. Від 2007 року і досі ми би з цих ділянок вже мали хоч якийсь прибуток, а через таких «фахівців» не маємо нічого…»

Селяни неодноразово приїжджали до обласного центру та зверталися до пані Маніліч з проханням виправити помилку, аби мати можливість використовувати їм належне – де там. Директорка підприємства змушує ображених нею ж людей звертатися до суду, аби він скасував державні акти. Селяни кажуть, що не мають на це ні грошей, ні часу, ані сил – вони ж-бо повністю розрахувалися за виконані роботи з «Геоінфоцентром» та мають документальні підтвердження цього. Так що, мовляв, нехай підприємство й виправляє свої помилки. Самі ж вони ледь виживають, але хіба це розуміє людина, впевнена у підтримці батька – високого посадовця, та, вочевидь саме завдяки цьому — у власній безкарності? Численні звернення Івана Федоровича та Майї Василівни до обласних земельників очікуваного результату не дали – за їхніми словами, «у обласному управлінні Держземагентства працівниця Світлана Степанівна Кравецька (перший заступник начальника головного управління – авт.) відповіла, що управління не має впливу на керівника «Геоінфоцентру», а заступник обласної ради Валентин Маніліч не є її родичем…»

То виходить, що в області ще й прикривають «земельні» помилки пані Олени, які надто дорого обходяться пересічним людям?

Також ніякої допомоги та керівництва до дій, аби врешті по-справжньому, а не лише на папері стати власниками відображеної в документах землі, не отримали старенький пенсіонер Іван Іваськів та його онука з Коболчина і від працівників відділу Держземагентства у Сокирянському районі. Але цей відділ хоч «задля годиться» звертався до пані Олени та нагадував їй про допущені технічні помилки, у результаті яких «декілька (?!) земельних ділянок …накладаються на земельні ділянки громадян в межах населеного пункту» та толерантно закликав очільницю підприємства, фахівці якого наробили людям (за їхні ж кошти!) біди, надати відділу пропозиції «щодо можливості виправлення цих помилок». За словами Ірини Крамар, котра виконує обов’язки керівника відділу Держземагентства у Сокирянському районі, відповіді звідти фахівці району так і не дочекалися.

Тож ображеним коболчинцям варто все ж звернутися з цього приводу до прокуратури. Нехай би там ретельно проінспектували «помилки» «Чернівецького Геоінфоцентру» та захистили всіх потерпілих від подальшого безвідповідального ведення цим підприємством діяльності не на користь, а на збитки буковинцям.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata