У рідному селі митрополита УПЦ МП Онуфрія селяни не впускали на подвір\’я московського попа, бо чекають українського священника з Київського Патріархату

У рідному селі митрополита УПЦ МП Онуфрія селяни не впускали на подвір'я московського попа, бо чекають українського священника з Київського ПатріархатуСело Коритне на Вижниччині продовжує відстоювати право на Українську Православну Церкву Київського патріархату.

Місцеві парафіяни звернулися до сільського голови Миколи Мінтенка з проханням надати приміщення для проведення богослужінь священником УПЦ КП, адже сільський храм Св. Миколая перебуває під управлінням УПЦ МП. Голова сільради, який раніше тримався нейтрально у конфесійних питаннях, все ж став на бік більшості громади села. Було прийняте рішення про надання парафіянам у безоплатне користування кімнату (приблизно 30 м.кв.) у приміщенні сільської ради. Люди сподіваються, що це тимчасово. Село має гарну і велику церкву, але поки що немає остаточного рішення громади про перехід до УПЦ КП.

Перша літургія у сільській раді була звершена 9-го січня, у день св. Стефана. Кажуть місцеві, що стільки людей у Коритному на богослужінні ще ніколи не було. Народ тісно набився у кімнату, де розмістився умовний храм. На перше богослужіння прийшло понад триста людей, повідомляють коритнянці. Додають, що хочуть аби нарешті у їх селі була Українська Церква без чужих приставок МП, а служба звершувалась українською мовою.

В умовному храмі, у сільській раді, оперативно обладнали вівтар, хтось пожертвував процесію, виносного хреста, є титрапод, намісні ікони, антимінс. Люди жертвують кошти, щоб придбати Євангелію.

А на Водохреща до сільської ради прийшло близько 700 людей. Народ зайняв всі кабінети сільської ради, коридори, стояли на подвір’ї під вікнами, які відчинили, щоб було чути служіння. Потім майже все Коритне вирушило до місецвої річки Бережниці. Такого велелюдного Водохреща у селі навіть старші коритнянці не пам’ятають. Після Водосвяття близько півтисячі вірян відгукнулися на запрошення отця Івана Лукія відслужити молебень біля Хреста у центрі села за Україну, за захисників держави. До Коритного приїхали також люди з сусідніх сіл – Бережонка, Бережниця, Замістя. Вони розповідають, що їх громади дуже хочуть перейти до Української Православної Церкви Київського Патріархату і називають причини. Але насамперед, це потреба духовної єдності українського народу у християнській православній вірі і бажання побудувати Помісну Церкву.

Сьогодні ж, у День Соборності у Коритному, біля Хреста відбувається молебень за Україну. Сільський голова запросив на цей молебень настоятеля Свято-Миколаївської церкви МП отця Василя Радула, але той відмовився. Самі люди цю відмову оцінили заслужено. Коли отець Василь Радул ходив селом освячувати хати, його коритнянці не впускали на подвір\’я. Перепрошували і толерантно відповідали, що чекають українського священника з Київського Патріархату.

Тож, якою буде доля конфесійного вибору у Коритному, залежатиме від самих коритнянців. Люди кажуть, що будуть ініціювати ще одні збори громади, щоб нарешті стати частиною Української Церкви КП.

Матеріл з сайту chv.tv

Довідково:

Нагадаємо, Коритне на Вижниччині – рідне село митрополита Онуфрія. Новину про те, що митрополит Онуфрій очолив УПЦ МП, в його рідному селі Коритному селяни зустріли радісно. А на закиди, що Онуфрій вестиме \”промосковську\” політику, місцеві жителі лише усміхаються, кажучи: \”Не буде так\”.

peredplata