Така обласна рада Буковині не потрібна – Бурбак

Народний депутат України Максим Бурбак чи не єдиний серед наших земляків, хто в ці дні займається активною роботою. Він усюди встигає: і на сесію облради, і на прийом виборців у районах, і на прес-конференцію, і на пленарне засідання ВРУ, і на… війну.
На останній зустрічі з журналістами народний депутат розповів про те, що робив наш парламент і чому Росія є агресором. Також зупинився на проблемах, з котрими щодня зіштовхуються наші краяни.

Така обласна рада Буковині не потрібна - Бурбак

Жити по-новому

— Обласна рада нині не вирішує нагальних питань Буковини, а тільки свої «шкурні», – сказав Максим Бурбак. – Депутати не спромоглися навіть внести до порядку денного питання про звільнення заступника голови облради Валентина Маніліча. А він засуджений за корупцію і навіть сам написав заяву на звільнення. Така обласна рада Буковині не потрібна.

Депутат розповів про те, як житимуть місцеві громади за новими законами. Відтепер навіть на зарплату голові і секретарю треба буде заробляти. Тож це дасть можливість обирати якісний склад сільських рад. Навіть акцизні оплати йтимуть до кас місцевих рад. Акциз на паливо, горілку, тютюн, які продані у селі, залишатимуться у громади. Тож навіть у шинках треба пильнувати, аби не продавали підроблену горілку, контрабандні цигарки, «лівий» бензин. І контролюватиме такі процеси місцева сільрада. Бо це її гроші.
Аби жити по-новому, треба очистити владу.

– Я буду вичищати владу від тих чиновників, які зрослися з кріслами і посадами, – сказав Максим Бурбак. – Це і Маніліч, і Галиць, який був головою фракції ПР та втік до Києва, а тепер призначений головою Фонду соціального страхування по Київській області. Там і Рева, заступник Папієва, і Шкробанець вигулькнув, як Пилип із конопель, у міністерстві охорони здоров’я.

Спротив системи існує. Але це ми змушені зробити. Бо інакше вони нас задушать.

– Шановні депутати, недавно ваш колега регіонал Олег Унгурян заявив, що люстрація у Чернівецькій області уже пройшла. Отож, регіонали, комуністи, тушки, хочу вас порадувати: люстрація на Буковині ще не починалася. Скоро ми її почнемо. Готуйтеся!

Час «смотрящих» у Чернівцях пройшов

Максим Бурбак назвав речі своїми іменами і прізвищами. На запитання про майбутнього губернатора він відповів:
– Я хочу запевнити вас, що час «смотрящих» Продана, Борісова, Бойка вже минув. І я впевнений, що найближчим часом буде представлений головою ОДА Олександр Григорович Фищук. З ним я пройшов непрості часи опозиції, виборів, революції. Він 18 лютого рятував людей у Маріїнському парку. До нього можна обернутися спиною і не одержати ножа. Але цей губернатор — камікадзе. Бо уже восени не стане інституту губернаторів. І він буде звільнений.

Також депутат розповів, що заступником у Фищука може бути Володимир Куліш. Якщо такий тандем піде на користь Буковині, нашій громаді, то Максим Бурбак підтримає його. Основне, аби до влади не приходив жодний регіонал, жодна тушка.

Владу треба призначати вчасно. Бо коли існує безвладдя, з’являються різні Остапи Бендери, діти лейтенанта Шмідта і їм подібні пройдисвіти, котрі видають себе за владу. Навіть недавно, скориставшись тим, що в області нема ні голови ОДА, ні його першого заступника, один із колишніх помічників Ванзуряка Віктор Затирка зайняв кабінет першого заступника голови ОДА і робив вигляд активного керівництва областю. Що характерно, ні те керівництво, яке залишилося в ОДА, ні чиновники не задалися питанням: а що Затирка робить у кабінеті з урядовими зв’язком? Чи має він доступ до нього? І взагалі, хто він такий і що йому потрібно?
Навпаки, чиновники ледь не кланялися, коли коридорами влади проходив Віктор Затирка, несучи вперед своє черево і поважно постукуючи ціпком по паркету. Ось що буває, коли нема голови…
— Тому треба терміново, аби була відповідальна особа, – впевнений Максим Бурбак. – У нас треба мобілізаційні процеси проводити, бомбосховища відновити. Влада в області мусить бути.

Винні будуть покарані

Чимало кримінальних справ ведеться щодо вчорашніх регіоналів. Зокрема, проти Папієва розслідується кримінал за зловживання ним на виборах 2012 року. Винний мусить бути покараний. Бо людям треба показати невідворотність покарання за фальсифікацію виборів.
Є справа про зловживання при ремонті вулиці Каспрука.
Є справа по так званих Лозинських «сокирянського розливу». Там використовували не за призначенням бюджетні кошти на ремонтах дитячих садочків. Є справа у суді по начальнику управління капітального будівництва ОДА Карвацькому. Вона гальмується якимись громадськими організаціями. А це був гаманець Папієва. І там просто крали гроші на будівництвах та ремонтах дитячих садочків. Аби це приховати, кошти відправляли якимсь одеським фірмам.
— Є злочин – буде кара. І я впевнений, що новопризначений прокурор зробить все, щоби справа Папієва, наприклад, якнайшвидше була передана до суду.

Газ і дороги

Питання ремонту вулиці Богдана Хмельницького вже має свою історію. Її розкопали ще у 2012 році на догоду Манілічу для вибрання його депутатом. Робили все поспіхом курям на сміх. Навіть не було проектної документації. А тендер виграла якась фірма, котра до роботи й не думала приступати. Вона має уже кримінальну справу по зловживаннях на ремонті вулиці Каспрука. Тепер ця фірма просто шкодить мерові: тендер виграла, а роботи не проводить. Люди нервують і звинувачують нову владу і нового мера. Про Михайлішина уже й забули.

Вчорашні регіонали, їхні тушки і «смотрящі» банально шкодять Чернівцям і мерові Олексію Каспруку.
Щодо газових мереж, які Максим Бурбак ініціює повернути громаді, то там уже наслідив Фірташ.
— Колись влада регіоналів зробила подарунок олігархові, – говорить народний депутат України. – Без конкурсу депутати передали другу гілку газогону на баланс і обслуговування «Чернівцігазу», яким владарює Фірташ. А у плату за газ входить і його транспортування. Тож оплата громад може зменшитися, якщо мережі залишаться у власності міста. Але цієї знижки нема. Те ж саме — по селах області. Люди роблять мережу за свої гроші, держава підводить газ до села, а фірма, яка належить Фірташу, забирає гроші за це все. Я доб’юся, аби «Чернівцігаз» в області надало знижку в оплаті за газ за транспортування. Тут я підтримую голову податкової області щодо нарахування штрафів «Чернівцігазу». Вона стала монополістом. Ми розберемося і з обленерго, котре шантажує Чернівці. З монополістами треба говорити суворо і питати з них також.

Війна і депутат

Питали журналісти Бурбака, чому він не на війні? Чому його родичі не на війні? Чому його однопартійці не показують приклад самовідданого захисту Вітчизни?
— Я неодноразово побував на війні, — сказав Максим Бурбак. – Після анексії Криму сім’я рідного брата там залишилася, а він змушений був виїхати. Ми — персона «нон-грата» у Росії і в Криму. Пишаюся своїми 10 друзями з партії «Фронт Змін», які ще з серпня воюють на фронті. У мене в міністерстві інфраструктури працював Кавуля. То він пішов добровольцем. Депутати міськради Ватаманюк, Лазарєв також на фронті. Я постійно до них їжджу. Будучи міністром, через тиждень їздив на Донбас. Був відповідальний за сектор «М» і «Ц». На передовій…
І насамкінець, Максим Бурбак відмовився від компенсації за проживання у Києві.

Петро КОБЕВКО

peredplata