Мобілізація на Буковині йде важко. Але йде…

Завершилася перша черга 4-ї хвилі часткової мобілізації військовозобов’язаних буковинців. Захищати Вітчизну за цей період призвали 780 осіб. Про це повідомили начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернівецької ОДА Олександр Ткачук та обласний військовий комісар Віталій Чурай.

Мобілізація на Буковині йде важко. Але йде...

За словами Олександра Ткачука, планова 4-та хвиля мобілізації на теренах області проводиться в цілому успішно. Посадовець спростував інформацію про те, що усіх військовозобов’язаних одразу після призову відправляють в зону проведення АТО:

— Їх направляють до навчальних центрів на 26 днів. Там здійснюється фахова підготовка з досвідченими інструкторами, учасниками бойових дій. 80% програми підготовки відводиться на оволодіння практичними знаннями. Після цього військовозобов’язані проходять 15-денне злагодження у військових підрозділах, і лише після цього можливе відправлення їх у зону АТО для виконання бойових завдань.

Військовий комісар повідомив, що станом на 20 лютого (завершення 1-го етапу 4-ї хвилі часткової мобілізації) до війська відправлено 73% від планового завдання військовозобов’язаних (солдатів) та 100% техніки. Гірша картина поставки офіцерів – їхня кількість становить всього 50% від потреби.
Найкраще із завданням з поставки військовослужбовців та техніки справився військкомат Кіцманського району — 103%. Найгірше — військкомат Новоселицького – лише 38%, зазначив військовий комісар. Не на належному рівні виконали 1-й етап 4-ї черги мобілізації до війська в Кельменецькому, Сокирянському, Сторожинецькому районах та м. Новодністровськ. Краще почав працювати Глибоцький військовий комісаріат, який обслуговує Герцаївський та Глибоцький райони.

Віталій Чурай також повідомив, що під час перших трьох хвиль мобілізації в області призвано майже 50 осіб з числа етнічних молдован та румунів. Нині до військових частин направлено близько двох десятків представників цих національних спільнот.

Непоганими є показники з часткової мобілізації у Чернівцях, Кіцманському, Заставнівському, Вижницькому, Хотинському районах. Однак у військового комісара викликає занепокоєння той факт, що Чернівці знизили темпи поставки ресурсів. За словами Віталія Чурая, спільний з військовою прокуратурою, міліцією, Службою безпеки України, керівниками РДА та районних рад детальний аналіз проведення часткової мобілізації свідчить, що поставлені завдання виконуються не без певних труднощів. Досі, до прикладу, виникають проблеми з оповіщенням військовозобов’язаних області. Вони часто виїжджають за кордон, не перебувають за місцем реєстрації проживання (що унеможливлює встановлення їх місцезнаходження), а значна кількість військовозобов’язаних отримує відстрочки. Також є відмови сільських, селищних голів, а також керівників підприємств та організацій у отриманні повісток для оповіщення військовозобов’язаних. У зв’язку з цим військовими комісаріатами впродовж 4-ї хвилі мобілізації складено 41 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, а винних притягнуто до адміністративної відповідальності. Також складено 26 протоколів про відмову отримання повісток військовозобов’язаними. Матеріали стосовно 12 осіб, котрі ухилились від призову, направлено до військової прокуратури Чернівецького гарнізону для вирішення питання внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata