Через відсутність вакцини у Чернівцях декілька тисяч діток залишаються незахищеними

Робити чи ні щеплення дитині – останнім часом це питання є чи не найважливішим для батьків дітей, особливо новонароджених. Адже відомо, що при народженні більшість малюків мають вроджений пасивний імунітет, який тим міцніший, чим довше маля перебуває на грудному вигодовуванні. Інший ефективний спосіб захисту дитини — штучний імунітет, що формується за допомогою вакцинації. Саме такий захист, що полягає у попередженні найнебезпечніших хвороб та небажаних інфекцій у новонароджених, вважається найбільш надійним.

З 1 січня 2015 р. в Україні запроваджується новий календар профілактичних щеплень, затверджений наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551. Згідно з ним, обов’язкові щеплення проти дифтерії, кашлюку, правця проводитимуть дітям в 2, 4, 6, 18 місяців, дифтерії і правця – ще у 6, 16, 26 років і надалі – кожні 10 років. Щеплення проти поліомієліту проводитимуться у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 14 років. Проти гемофільної інфекції щепитимуть дітей в 2, 4, 12 місяців. Проти кору, краснухи, паротиту – в 12 місяців та 6 років. Вакцинацію проти гепатиту В обов’язково проводитимуть в 1-й день від народження та у віці 1 та 6 міс. Вакцинацію проти туберкульозу здійснюватимуть на 3–5-й день від народження, а ревакцинацію — у 7 років.

Однак в Україні вакцин катастрофічно не вистачає, а почасти медичні заклади отримують їх пізніше. Тому фахівцям доводиться змінювати, «пересувати» календар щеплень маленьких пацієнтів, при цьому наражаючись на спротив родин стосовно вакцинації.

Кричущі цифри порівняння кількості вакцинованих маленьких чернівчан за останні роки озвучила нещодавно на брифінгу за участі міського голови Олексія Каспрука та начальника управління охорони здоров’я міської ради Ігора Незборецького імунолог міської дитячої поліклініки Аліна Дашкевич: якщо у 2011 році медичний заклад отримав 80% кількості необхідних вакцин, то у 2014 – лише 11% (для формування колективного імунітету необхідно провести щеплення 95% дітей).

Цьогоріч, аби встигнути за календарем, медики змушені пропонувати батькам малюків самотужки придбати вакцини, які є в аптечній мережі міста, в тому числі й у кіосках в приміщенні міської дитячої поліклініки. Аби тричі вакцинувати новонароджених малят (у 2, 4 та 6 місяців), наразі необхідно витратити приблизно 1300 гривень. Звісно, не кожна родина має змогу виділити такі кошти, тим більше, коли вона малозабезпечена. За словами Олексія Каспрука, міська рада за зверненням управління охорони здоров’я та керівництва міською дитячою поліклінікою скерувала необхідні звернення до міністерства охорони здоров’я України та вже розпочала вивчення питання стосовно можливості компенсації вартості необхідних вакцин з міського бюджету. Наразі ж через відсутність вакцин у Чернівцях не захищеними від інфекцій залишається дві тисячі діток віком до року та близько шести тисяч тих, що не були вакциновані з минулих років.

За словами медиків, наслідки відсутності колективного імунітету, що досягається вакцинуванням, можуть бути досить непередбачуваними, аж до масової епідемії та інвалідизації дітей. До прикладу, вже зараз зі стаціонару дитячої лікарні надходять сигнали про різке збільшення кількості маленьких чернівчан, які захворіли на кашлюк.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata