Новоселицький суд захистив права дитини

Новоселицький суд захистив права дитини  П’ятнадцять довгих місяців тривали судові засідання по обвинуваченню музичного керівника Новоселицького дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.125 ч.1 Кримінального кодексу України (Умисне легке тілесне ушкодження).

Про це йшлося у нашій газеті («Час», ч. 44 від 6 листопада 2014 р.) Нагадаємо, на репетиції у музичній залі дитсадка педагог, аби покарати свого вихованця за «балувану» поведінку, так скрутив малому носика, що той впродовж тривалого часу ходив із синцем. Відстоювати права дитини взялися батько та мати малолітнього вихованця, які, не дочекавшись жодних вибачень стосовно інциденту, звернулися до правоохоронців. Почувши про такий хід подій, замість порадити на початковому етапі по-людськи врегулювати конфлікт, на захист музичного керівника стали його колеги та навіть завідувачка закладу з 30-літнім стажем. Вони повідомляли, що батьки дитини все вигадали, що ніяких ушкоджень малолітньому ніхто не спричиняв та що дитячий музикант взагалі є «зразком всього». Тим часом родина хлопчика пройшла з ним низку експертиз. І після тривалого ходін-ня по муках, після того, коли місцева міліція не побачила у діях музичного керівника криміналу, батьки звернулися до Генеральної прокуратури, Міністерства освіти України та керівництва освітою області. На службову перевірку негайно виїхали фахівці від дош-кілля департаменту освіти і науки ОДА. Вони виявили чимало порушень у садочку, і не лише у роботі музичного керівника, а й за-відувачки (з тридцятилітнім стажем!) цим навчальним закладом. Згодом районна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Новоселицею пішли чутки про бажання батьків малолітнього потерпілого «заробити грошей»… Музичний вихователь найняв дорогого адвоката, а родина хлоп’яти вирішила захищати право свого сина на безпечне перебування у державному освітньому закладі та щасливе дитинство самотужки. Вони не прагнули якогось особливого покарання наставнику дошкільнят, але дуже хотіли переконати новосельчан, що районний суд, попри всілякі чутки, справедливий і може приймати законні рішення.

…5 разів судові засідання переносили – як пояснювали батькам, то через неявку основного «фігуранта», то через відпустку судді, через його курси підвищення квалі-фікації, згодом – термінову необхідність законного представника музкерівника перебувати на іншому судовому засіданні… І ось 3 серпня 2015 року іменем України обвинуваченому оголошено вирок: «…визнати винним … та призначити покарання… у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн. (17 x 50) в дохід держави».

На жаль, обвинувачений своєї вини в інкримінованому йому злочині в судовому засіданні так і не визнав, тому збирається оскаржувати вирок. Тож чи стане Феміда вищої інстанції на захист прав шестилітнього хлопчини, дізнаємося згодом.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata