На Буковині ліси вирубані, ріки пересохли. Ніде втопити, ніде повісити Путіна

Проблеми, які порушила газета «Час» у статті «Контра на Буковині», зачепили громадськість краю. Нагадаємо, там йшлося про знищення українських лісів, вивіз гравію та засилля у владі нелюстрованих регіоналів.
Першими вирішили пропіаритися на темах активісти майдану та… антимайдану. Аби повністю заговорити і знівелювати важливі проблеми, вони зібрали якусь мізерію з вчорашніх есдеків, регіоналів, мєнтів, удачників та неудачників і прийшли пікетувати ОДА. Швидше, це була піар-акція тих, хто завтра піде на вибори. Дуже шкода, бо проблеми лісів, гірських річок та нелюстрованих регіоналів надто важливі, аби їх перетворювати у піар-шоу вчорашніх неудачників.
Аби акції надати поважного вигляду, організатори запросили на неї легендарного комбата «Донбасу», народного депутата Семена Семенченка. Вміло провели підготовчу провокативну кампанію. У ЗМІ України розповсюдили інформацію про тітушок, котрі будуть розганяти мирну акцію борців за ліси і ріки. Тільки ось не сказали, з якого боку будуть тітушки, — з боку влади, чи з боку пікетуючих. Бо наголошують, що саме серед останніх були активісти СДПУ(о) Медведчука, партії регіонів та антимайдану.
Зібралося під ОДА кілька десятків мітингуючих піарників. Їхні вимоги, списані зі статей газети «Час», були важливими й потрібними. І голова ОДА Олександр Фищук змушений був вийти до пікетуючих та вступити з ними у дискусію. Він відразу «поставив» на місце тих штатних пікетувальників, які одягнули тогу люстраторів, а вчора ще самі засідали у колегіях РДА при Януковичі-Папієві-Унгуряні. Тому Фищук спершу запропонував таким людям самим пройти люстрацію, а потім уже люструвати інших.

На Буковині ліси вирубані, ріки пересохли. Ніде втопити, ніде повісити Путіна
На Буковині ліси вирубані, ріки пересохли. Ніде втопити, ніде повісити Путіна

А далі таки треба було відповідати на виклики часу і громади. Бо таки ліси вирубуються впень і безконтрольно кругляком переправляються за кордон. Щодня зі станції Чернівці на Румунію виїжджає 260-300 вагонів з відбірним українським лісом різних порід, від сосни до дуба, бука, клена, липи. І питання від журналістів прозвучали конкретні:
– Чи спроможна влада навести порядок у лісах Буковини?
– Так. Спроможна, – не моргнувши оком, відповів Фищук. – Тільки надайте конкретні факти, де, хто, скільки і коли краде цей ліс. Влада і правоохоронці миттєво відреагують.
Сумніву нема, що вони відреагують. Тільки як? Адже вирубки у лісах роками ведуться. І зупинити їх неможливо. Без кришування правоохоронців неможливо ліс вирубати. І тим паче, його вивезти за кордон. А у зв’язку з тим, що схеми там склалися роками, і їх неможливо порушити, то потрібні радикальні зміни.
Голова ОДА Олександр Фищук вважає, що пора змінити всіх керівників, які є на сьогодні у лісовій галузі на Буковині. І чим швидше це зробити, тим буде краще для нашого краю. Переконати їх словами, проханнями чи навіть погрозами не дасть ніякої користі. Настільки в’їлася корупція у лісі, що її треба вирубувати негайно.
— Я підтримую думку, що всіх керівників лісгоспів потрібно замінити. Разом з цими керівниками в області необхідно звільнити всіх правоохоронців — від майора і вище. Бо сама зміна керівників не дасть результату, якщо у схемах залишаться структури та люди, котрі «кришують» вивіз лісу за кордон.
Якщо не вдатися до радикальних засобів еволюційних, то громада може розпочати їх революційно. На мітингу вже звучали заклики палити автомобілі, котрі вивозять кругляк з лісу. Приїзд комбата Семенченка також радикалізовує проблему. Тому не варто зволікати і чекати, аби почалися бунти у лісах та на дорогах Буковини. Бо будь-яке збурення можуть використати різні пройдисвіти від політики та від бандитських угрупувань.
Мітинг під ОДА 25 серпня – це тільки початок великого піару на лісах і водах Буковини. Його уже приписують то «Самопомочі», то Блоку Петра Порошенка, то місцевим внутрішнім конфліктам всередині влади на Буковині.
Ми звернулися до координатора «Самопомочі» у Чернівецькій області Ярослава Цуркана з питанням, який стосунок мала партія до пікетування ОДА.
— «Самопомочі» там не було, — сказав Ярослав Цуркан. – То не наша акція. Це громадські активісти запросили Семенченка. А він приїхав перевірити, чи дійсно є проблема в лісі, та довідатися, як її вирішувати. Чи можна вплинути на її вирішення через міністра АПК, який перебуває в уряді за квотою «Самопомочі». Проблему з лісами, гравієм і кадрами при владі не варто применшувати. Вона є. І її слід усувати. Але методи мають бути відповідні. «Самопоміч» йде на вибори, і через своїх представників у різних рівнях рад буде добиватися порядку в лісах і на водах Буковини. А за цей час, сподіваємося, наш депутат Семен Семенченко донесе інформацію про проблеми Буковини до міністра АПК, і разом з ним наші депутати, громадські діячі, партійні лідери будуть думати, як їх вирішувати. Така позиція «Самопомочі» у Чернівецькій області.
Петро КОБЕВКО

peredplata