Хто претендує на крісло мера Чернівців

Хто претендує на крісло мера ЧернівцівВибори у Чернівецькій області обіцяють бути цікавими. Хоча нічого нового партії нам не обіцяють. Особливо ті, котрі при владі. Вони творять знову те, що творили до них.

Блок Петра Порошенка об’єднується з УДАРом та вливає у себе Народний Фронт. Таким чином на тиждень-два трохи у них зросте рейтинг. А потім впаде аж до рівня «Батьківщини». На цьому тлі «Самопоміч» матиме можливість посісти перше місце на виборах до рад всіх рівнів Буковини.

Проблеми владних партій криються у їхніх кадрах. Вони незмінні ще з часів автономізації Криму 90-х років. Тільки перетікали ці кадри з партії до партії. І цим чіплялися за владу.

Не вірите? Проаналізуйте метаморфозу голови Кіцманської райради, хруня з великим досвідом Павла Лупула. Він дозволив собі ходити по партіях, як Мадонна по Бродвею (вона там мешкає). Пам’ятаєте, коли комуністи були при владі, тоді й Лупул був при них. Потім прийшли соціалісти, і знову Лупул з ними. Коли прийшов Пустовойтенко з подвійною демократією НДП, і знову ж Лупул з ними. Потім повернулися комуністи (об’єднані) – Лупул з ними. Потім СДПУ(о), Наша Україна, ВО «Батьківщина» – і Лупул з ними. Насамкінець, Петро Порошенко прийшов зі своїм блоком – і Лупул з ними.

Агі! Що то за хрунь такий Лупул у Кіцмані, що скрізь його треба!..

Востаннє він вибирався депутатом районної ради від ВО «Батьківщина». Навіть став головою райради. Але недовго там затримався: продав Мунтяна, Тимошенко і «Батьківщину» й перекинувся до БПП. Навіть очолив уже районну організацію. І хоче її вести на чергові вибори.

Але цього разу цьому хруневі так легко не вдасться продавати партії і виходити сухим із води.

Голова ВО «Батьківщина» у Чернівецькій області Іван Мунтян таки покарає цього ренегата. Він повернеться з Америки і буде Лупула знімати з голови райради.

Подібні Лупулу люди знову заполонили владну партію. Настільки, що навіть не показуються у списках. Аби виборці не бачили їхніх зрадливих писків до пори до часу.

Зараз у Чернівцях навіть нема кого від Порошенка на мера висувати. Хіба що Наталію Якимчук. Вона на бігбордах уже півмісяця висить. Але Яценюк домовляється з президентом. Якщо домовиться, то Каспрук піде на мера, а Якимчук очолить список БПП до обласної ради і намагатиметься зайняти крісло голови облради.

І тоді Каспрук зіштовхнеться з проблемою кадрів. Адже він зараз навіть не має на кого обпертися, аби не замаститися якщо не об тушку, то об партію регіонів. Він з часів Майдану команди не міняв. Залишив собі Кушнірика, який продав Федорука, Леонтія від регіоналів та Карімову від Романіва часів есдеків та регіоналів.

На кого обіпреться Олексій Каспрук? На Федорука? Але чи не остогид вічний мер Чернівцям?.. З іншого боку, Народний Фронт навіть не має кого покласти першим у список до міської ради. Тому Каспрук змушений і список за собою тягнути, і мерство.

З іншого боку, жодна партія не має можливості висунути якогось більш-менш пристойного конкурента на крісло мера. УДАР готував Юрійчука. Але з огляду на те, що УДАР уже розчинився у БПП, йому не дозволять йти проти «своїх».

Автомайдан може висунути Коломійця. Та з цього висування нічого не вийде. Коломієць не має відповідної харизми і відповідного рейтингу. Він приречений на поразку. І ніякий Хоч йому не допоможе навіть тоді, коли дуже буде цього хотіти.

Щоправда, є дві особи, які могли б виграти вибори мера у Чернівцях. Звичайно, якщо вони цього захочуть. Це – Віктор Сідляр та Михайло Сеничак. Якби першого висунули від УКРОПу, а Сеничака від «Самопомочі», то партії влади у Чернівцях не буде місця. З огляду на ті події, які навколо директора машзаводу відбуваються, він міг би виграти вибори мера навіть у першому турі. Якщо, звичайно, погодиться йти на них.

Якщо ні? То піде Михайлішин. І увійде до другого туру зі своїми 17 відсотками. Більше він не набере. Таким чином Каспрука мером цього разу зробить його конкурент Віталій Михайлішин.

І нема на це ради.

Петро КОБЕВКО

peredplata