Політичні партії Чернівецької області зі старту порушують виборче законодавство

Політичні партії Чернівецької області зі старту порушують виборче законодавствоПередчасна агітація, задарювання виборців та пасивність партій в формування виборчих комісій, – такі тенденції виборчої кампанії в Чернівецькій області. Таку думку висловили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції, яка відбулась 22 вересня в Чернівцях.

Моніторингом місцевих виборів в Чернівецькій області займаються чотири довготермінових спостерігача, які працюють в трьох-чотирьох районах. Перепон у діяльності спостерігачів зі сторони політичних партій, виборчих комісій чи місцевої влади наразі зафіксовано не було.
З 22 вересня починає роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу.

Незважаючи на те, що передвиборча агітація стартує на наступний день після реєстрації кандидатів в депутати чи голів місцевих рад, в Чернівецькій області агітаційну кампанію розпочали «Батьківщина», «Наш край», «Солідарність», «Сила людей», «Аграрна партія», УКРОП, «Самопоміч, «Народний контроль», «Свобода», «Автомайдан» та інші. Зокрема, зовнішню рекламу цих політичних сил можна спостерігати на білбордах краю.
Окрім того під брендом політичних сил відбуваються соціальні заходи, надаються подарунки та послуги. Розуміння того, що вказані заходи є агітаційними, у політиків наразі не спостерігається.

В той самий час тільки п’ять політичних сил забезпечили достатнє подання членів районних в місті, міських (в містах не обласного значення), сільських та селищних виборчих комісії, а саме: «Батьківщина», Народний фронт, «Солідарність», Радикальна та Аграрна партії.
Тим часом 21 вересня Центральна виборча комісія оприлюднила перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах. Таких виявилось 142. До 30 вересня включно триватиме подання до територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.
Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata