Небезпека поліомієліту в Чернівцях: що треба знати, щоб вберегтися!

МОЗ України звертає увагу представників ЗМІ та громадськості: в Україні існує небезпека захворювання на поліомієліт.
В Україні виявлено спалах поліомієліту, який на основі лабораторних зразків підтверджений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Центром з контролю та профілактики захворюваності США – найбільшими світовими організаціями, які ведуть нагляд за поліомієлітом.
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається поліовірусом. Вірус виділяється від хворого або вірусоносія з випорожненнями та передається від людини до людини через брудні рук та предмети побуту, інфіковані воду та продукти харчування. Можливий і повітряно-крапельний шлях передачі.
Поліомієліт майже не можливо вчасно виявити, бо майже завжди відсутні ознаки хвороби. У більшості інфікованих дітей хвороба проходить без симптомів. У деяких дітей хвороба супроводжується лихоманкою, втомою, головним болем, блювотою, онімінням в області шиї, болем в кінцівках, неможливістю стати на ніжки. В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотній параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих вмирають від паралічу дихальних м’язів.
При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів може не відновитися.
Кожен має знати про цю хворобу та вживати заходів, щоб вберегтися. Адже ліків від цієї хвороби не існує. Імунізація – єдиний ефективний спосіб захистити здоров’я дітей.

Головний спеціаліст відділу організації
державного санітарно-епідеміологічного
нагляду Головного управління
Держсанепідслужби у Чернівецькій області Наталія Захарюк

peredplata