Невідсторонювані, або Як чернівецька суддя продовжує судити, перебуваючи під слідством

Чернівецька суддя, яка ще у квітні 2015 року була спіймана на гарячому під час отримання частини грошей від колеги-судді за “потрібні дії”, далі продовжує працювати, судити, отримувати зарплатню в Апеляційному суді Чернівецької області.

Невідсторонювані, або Як чернівецька суддя продовжує судити, перебуваючи під слідством

Генеральна прокуратура та Вища кваліфікаційна комісії суддів України спромоглися відсторонити суддю з п’ятої спроби і тільки на 10 днів — з 16 по 26 жовтня 2015 року. Окрім того, суддя з 14 липня 2015 року по сьогодні ніяк не може ознайомитись із матеріалами кримінального провадження.

У квітні 2015 року Служба безпеки України поінформувала громадськість про спецоперацію з затримання заступниці голови Апеляційного суду Чернівецької області, яка “вимагала 15 тисяч доларів США від колеги — судді районного суду, який обвинувачувався у винесенні завідомо неправосудного рішення. Правоохоронці затримали суддю у службовому кабінеті під час одержання частини хабара — 5 тисяч доларів США”. Відомо, що суддею була Любов Перепелюк – заступниця голови Апеляційного суду Чернівецької області.

Подробиці справи

У відповіді на запит до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України йдеться, що у клопотанні Генерального прокурора України щодо відсторонення судді Любові Перепелюк зазначено, що ГПУ здійснює досудове розслідування, у ході якого встановлено, що “суддя Перепелюк Л.М. шляхом вимагання одержала від судді Хотинського районного суду Чернівецької області Є. неправомірну вигоду у розмірі 5 000 доларів США за вжиття заходів щодо залишення в силі апеляційним судом Чернівецької області винесених ним судових рішень, а питання притягнення його до кримінальної відповідальності не ініціюватиметься, що стане однією з передумов обрання його на посаду судді безстроково”.

Після цього інциденту Любов Перепелюк оперативно зняли з адміністративної посади заступниці голови суду, однак відсторонити від суддівства, відповідно до чинного законодавства, можна рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вмотивованим клопотанням Генерального прокурора України на термін не більше двох місяців.

Починаючи з 22 квітня 2015 року, а саме тоді вперше до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло клопотання Генерального прокурора України про відсторонення Любові Перепелюк, протягом шести місяців питання щодо цієї судді відкладалось або переносилося з тих чи інших причин (дивіться документи).

Тільки 16 жовтня на черговому засіданні Комісії було частково задоволено клопотання Генерального прокурора про відсторонення судді Любові Перепелюк у зв’язку з притягнення її до кримінальної відповідальності. До 26 жовтня. На 10 днів.

Як ідеться у відповіді Комісії на наш інформаційний запит, наразі інших клопотань щодо відсторонення судді Любові Перепелюк від Генерального прокурора України до комісії не надходило.

У свою чергу Генеральна прокуратура України відповіла, що нею здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження від 24 березня 2015 року за фактом отримання заступником голови Апеляційного суду Чернівецької області П. неправомірної вигоди.

“Досудове розслідування у кримінальному провадження завершено, і з 14 липня триває ознайомлення підозрюваної та сторони захисту з матеріалами провадження. Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17 грудня 2015 року за результатами розгляду клопотання слідчого про зволікання сторони захисту з ознайомленням з матеріалами досудового розслідування, встановлено строк для ознайомлення з матеріалами провадження до 12 січня 2016 року”.

Також у відповіді Генпрокуратури йдеться, що “у зв’язку з тим, що П. не перебуває наразі на посаді заступника голови апеляційного суду, зловживаючи якою вчинено злочин, передбачені законодавством підстави для подальшого відсторонення її від посади відсутні”.

Тим часом прізвище судді Любові Перепелюк міститься на сайті Апеляційного суду Чернівецької області в складі палати у цивільних справах. І тільки 5 січня, відповідно до списку справ, призначених до розгляду, суддя Любов Перепелюк мала розглянути шість справ.

Невідсторонювані, або Як чернівецька суддя продовжує судити, перебуваючи під слідством
Невідсторонювані, або Як чернівецька суддя продовжує судити, перебуваючи під слідством

До 12 січня суддя Любов Перепелюк має ознайомитися з матеріалами провадження. Вона продовжує працювати суддею. Бо прокуратура не бачить підстав для подальшого її відсторонення від посади. А суддівська комісія, відповідно, без клопотання прокуратури не може самостійно виносити це питання на розгляд.

І чернівецька суддя Любов Перепелюк не єдина серед “невідсторонюваних”. Згадати тільки епопею з відстороненням київських суддів Віктора Кицюк та Оксани Царевич, яких звинувачують у зловживанні службовим становищем. Вони й надалі працюють суддями.

Надія Вірна, для “Ні корупції!”

peredplata