РОСІЙСЬКИЙ СЛІД В ЄВРОПІ

РОСІЙСЬКИЙ СЛІД В ЄВРОПІРосійська агресія проти України більшістю західних європейців донедавна сприймалася як подія далека, котра не зачіпає їхніх власних інтересів. Від багатьох із них можна було навіть почути, що \”Україна їм набридла\”. Проте останнім часом ситуація різко змінилася. Австрію, Німеччину, Францію затоплює хвиля біженців з Близького Сходу, які часто вдаються до насильницький дій і створюють значний дискомфорт для корінного населення. А розслідування злочинів, вчинених непроханими гостями, показує: за величезною людською хвилею, що накотилася на Західну Європу, видніється сумновідома \”рука Москви\”.

Свої погрози Путін виконує

Кремль чудово знає всі недоліки західної демократії й намагається використати їх у власних інтересах. Європейські політики залежать від волі власних виборців, тому вимушені постійно враховувати громадські настрої. А звичайний обиватель мало цікавиться міжнародними справами – він зосереджує інтереси на тому, як влаштувати власне життя, і вимагає від влади щонайменше збереження того рівня комфорту, до якого звикли громадяни ЄС. Воювати переважна більшість європейців не хоче, цінуючи всі переваги миру. Відтак і уряди західних країн намагаються вирішувати неминучі міжнародні конфлікти мирними засобами, вдаючись до застосування військової сили лише у критичних випадках.

Плануючи захоплення українського Криму, Путін сподівався на невтручання Заходу – як під час його війни з Грузією у 2008 році. Але прорахувався: нахабне ігнорування Москвою основних принципів сучасного міжнародного права було розцінене Заходом як реальна загроза для себе. Запровадження гострих міжнародних санкцій проти РФ засвідчило рішучість міжнародної спільноти не лише говорити, а й діяти. Час показав ефективність такого методу боротьби. Тоді Путін вирішив завдати контрудару, навіть попередив західних політиків про свої наміри. А розвал Європейського Союзу давно входить у путінські плани, і нині для їх здійснення застосовуються нові засоби.

Коли Росія переключила свою головну увагу з українського Донбасу на Сирію, мало хто сподівався на те, що станеться невдовзі. Адже громадянська війна у Сирії триває вже чотири роки, від неї втікають мирні люди. Їх приймала на своїй території сусідня Туреччина, відкрили двері перед біженцями й деякі арабські держави. Але після російських бомбардувань мирного сирійського населення раптом сотні тисяч втікачів з Близького Сходу зірвалися в іншому напрямку. Людський потік ринув до Європи, змітаючи на своєму шляху поліцейські заслони і прикордонні захисні споруди.

І тут фахівці зрозуміли: ця людська хвиля добре організована і керована, за її допомогою Путін показує Європі, що свої погрози він виконує. Головна мета вируючого потоку – знести безвізовий режим, який існує між країнами ЄС, і розпочати з цього демонтаж Європейського Союзу. Якщо вдасться пересварити між собою європейські держави, Кремль може з успіхом проводити на Старому континенті свою традиційну політику, засновану на принципі \”поділяй і владарюй\”.

Як діє путінський механізм руйнації європейської єдності

Російські спецслужби роками створювали розгалужену мережу своєї агентури в європейських державах. Фінансування її Москва вела через західні банки, тепер американці розслідують походження грошей на рахунках крайньо правих і крайньо лівих європейських політичних партій. Особливо московською агентурою уражені Греція, Сербія, Македонія, Австрія, менше – Італія і Франція. Нині активно діє більшість ланок цієї мережі, реалізуючи підступний план Путіна. Лише серби завдали удару російським агентам, коли недавно заарештували ряд своїх високопоставлених чиновників. В інших країнах проросійські сили діють активно. Механізм запущено могутній, і діяльність його розпочинається на Близькому Сході.

Там іде війна, в яку втягнено чимало держав. На території Іраку і Лівану створено так звану \”Ісламську державу\” (ІД), війська якої вже певний час діють і на території Сирії. Проти ІД воює широка коаліція, в котрій об\’єдналися і держави Заходу, і частина мусульманських країн. Від бойових дій страждають мільйони людей. У середовищі постраждалих активізувалися глибоко законспіровані сили, які за гроші обіцяють переправляти людей з воєнного пекла до заможних держав Західної Європи, де їм буде забезпечене райське життя.

За інформацією, розміщеною в пресі, вартість цієї подорожі становить в середньому 6 тисяч євро. Біженцям (незалежно від їхнього громадянства) виготовляють сирійські документи, з якими переправляють їх до Туреччини. Там турецька мафія вантажить шукачів кращого життя на плавзасоби і морем перекидає на грецькі острови, де ними вже опікуються грецькі мафіозі. Через грецькі порти людський потік рушає суходолом у напрямку Македонії, Сербії, Угорщини до Австрії, а далі – до Німеччини.

Раніше більшість біженців морем втікала до Італії, а звідти – до Франції. Але італійці навчилися дієвим методам боротьби з нелегалами, і напрямок їх перекидання до Європи змінився. Та й кінцева мета потоку нині інша: російські спецслужби намагаються затопити нелегалами саме Німеччину, щоб помститися Ангелі Меркель за жорсткі санкції проти РФ.

Нині німецька поліція розслідує масові безпорядки, вчинені біженцями у Кельні під час святкування Нового року. Розслідування показало, що безчинства були добре організованими і за ними стоять російські спецслужби. Так само російський слід виявлено і в жахливому теракті, вчиненому сирійським смертником у центрі Стамбула біля дуже популярної серед туристів Блакитної мечеті. Мета цього теракту – помститися туркам за збитий російський бомбардувальник, підриваючи туристичну галузь, що приносить цій державі значні валютні надходження.

Зловісний путінський план вже приносить свої отруйні плоди. Європейські країни обговорюють запровадження жорсткого контролю на внутрішніх кордонах країн ЄС, що погрожує ліквідацією Шенгену. Розглядаються і варіанти обмеження громадянських прав і свобод у зв\’язку з появою в Європі сотень тисяч агресивних осіб, схильних до асоціальної поведінки.

Фахівці підкреслюють, що нині йдеться не про звичайних біженців, а про спеціально підготовлених до розхитування ситуації в Європі людей. Як правило, переважну більшість тих, хто тікає від жахів війни, становлять жінки, діти, літні люди й інваліди. А потік \”біженців\” з Близького Сходу, що заливає європейські країни, в основному складають молоді чоловіки спортивного вигляду. Під час їхніх бійок з поліцією видно, що вони звичні до рукопашного бою. За їхньою допомогою путінська недо-імперія намагається продовжити свою агонію і відтягнути власний неминучий крах.

Не вийде! Історія вже винесла вирок, і гарячкові дії Кремля лише погіршують ситуацію для нього. Росія втратила всіх союзників, а протистояти майже всьому світові вона не в змозі. Фінал все ближче, і сховатися від нього нікому не вдасться. Доведеться відповідати перед міжнародним трибуналом і за російський слід у збитому мирному \”Боїнгу\”, і у різноманітних кривавих провокаціях у багатьох країнах світу. Україна ж готує свій рахунок кремлівським упирям, і платити за ним доведеться повністю. Тут ми солідарні і з Європою, і зі США.
Ігор Буркут, політолог

peredplata