Să trăiască patria mare. Хай живе «Батьківщина» велика

Велику ганьбу мають Чернівецька обласна організація партії ВО «Батьківщина» та її лідер Іван Мунтян. Вже другий тиждень не вщухають скандали про подвійне громадянство членів буковинської «Батьківщини». Більше того, з`являються документи, котрі засвідчують, що саме активісти цієї партії, керівники, депутати вже прийняли присягу на вірність Румунії. Подейкують, що кожен другий член ВО «Батьківщина» у Чернівецькій області – громадянин Румунії. Можливо, ця ситуація не мала б такого важливого значення, якби кожен буковинець з паспортом громадянина Румунії використовував його для якогось власного інтересу: безвізового виїзду за кордон, легальної праці в ЄС чи інших привілеїв громадян Європейського Союзу. Але йдеться про подвійне громадянство політичних активістів України. І що важливо, державних службовців та депутатів.

Să trăiască patria mare. Хай живе «Батьківщина» велика

Першими забили у набат члени ГО «Майдан». Вони розкопали документи, котрі вказують на те, що голова фракції ВО «Батьківщина», депутат Чернівецької обласної ради Альона Гливко окрім українського громадянства має ще й румунське. Прийняла присягу на вірність Румунії у 2010 році разом з Георгієм Гливко (по батькові Альона Георгіївна).

Să trăiască patria mare. Хай живе «Батьківщина» велика

Альона румунська змушена була клястися на вірність Румунії, як того вимагає закон про громадянство цієї країни. Українська Альона Гливко стала кандидатом у депутати Чернівецької обласної ради і вказала в анкеті, що вона є громадянкою України. Це заперечити неможливо. І кандидатка скористалася тим, що в анкеті не обов`язково вписувати, чи є вона ще громадянкою іншої держави. Але сам цурис стався пізніше – коли Альону Гливко обрали депутатом від ВО «Батьківщина» (а не «Рatria»). На першому засіданні обласної ради найстарший депутат зачитав клятву на вірність Україні. Всі до єдиного підтримали цю клятву і поклялися у вірності нашій державі. А що робити з клятвою (якщо така була) на вірність Румунії? Поки що відповіді на це запитання нема. Бо відповідальні органи України, напевне, не зацікавлені у тому, аби такій ситуації дати негайну принципову оцінку.

Яким чином закралася думка, що голова фракції ВО «Батьківщина» у Чернівецькій обласній раді має подвійне громадянство? З`ясовується, що 12 листопада 2015 року на територію України громадянка Румунії Glivсo Aliona ввезла дорогу автівку. Про це в офіційній відповіді ГО «Майдан» повідомив начальник митниці Микола Салагор

Să trăiască patria mare. Хай живе «Батьківщина» велика

Чи є це криміналом? Для румуна нема криміналу. Він може користуватися рік автом без розмитнення. Якщо ж авто ввозить українець з подвійним паспортом без оплати мита, його карають великим штрафом.

Ввезення подібних авт давно уже стало комерцією для частини буковинців, котрі мають подвійне громадянство. Але прості люди, котрі набули громадянства Румунії для того, аби прогодувати себе і свою сім`ю, у політику не лізуть, у депутати не пхаються, на державну службу не йдуть. І, насамкінець, вони не клянуться на вірність Україні, коли одержують український паспорт. Клянуться тільки на вірність Румунії.

А депутати, держслужбовці мають проблему. Бо вони підписують дві клятви: на вірність Румунії та Україні. Ще невідомо, яка клятва може бути пріоритетною у випадку якихось непорозумінь між нашими державами. На щастя, Румунія не є агресором, як Росія. Хоча на неофіційному рівні піддає сумніву території, які колись захопила.

Політик, який працює в органах влади в Україні, є депутатом, членом парламентської партії, у таких умовах може схилитися до зради, сепаратизму і т. д. Перед тим, як захоплювати Крим та розпочинати війну на Донбасі, Росія активно роздавала свої паспорти громадянам України, корі жили на окупованих територіях. Серед них були сотні держслужбовців та депутатів, що зрадили Україну.

Будемо сподіватися, що на Буковині до цього не дійде. Але робити вигляд, що проблеми не існує, ми не маємо права. Бо проблема існує, і вона небезпечна.
Коли вперше була озвучена інформація про те, що голова фракції ВО «Батьківщина» підозрюється у тому, що у неї є подвійне громадянство, керівники партії не спростували цього. Навпаки, всіляко відмовляються від коментарів та прес-конференцій. Голова обласної організації ВО «Батьківщина», він же й голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян сказав наступне:

– Прес-конференцію з цього питання не будемо давати. Альона Гливко все роз`яснила у ФБ.

Отакої. Відповідь на надважливу проблему та інформацію щодо неї громада одержала через соціальні мережі. І що це була за відповідь…

Цю інформацію п. Гливко оцінила ламаним грошем. Мовляв, це все – інсинуації, направлені проти неї та партії. А потім пише: «Документи у мене в порядку, і все, що закон вимагає розповісти, заявлено у моїй декларації».
– Я є громадянкою України,
– підсумувала Альона Гливко.

Саме з цього приводу ми вище писали, що закон не зобов`язує кандидата, а потім депутата писати, має він подвійне громадянство, чи ні. Тож фігурантка скандалу цим користується. Вона пише, що є громадянкою України. Але ніде не вказує, чи має вона разом з українським ще й румунський паспорт. Аби себе й надалі піднімати в очах громади, Гливко «мудрує» про подвійне громадянство.

Вона вчить нас всіх, як треба жити: «Подвійне громадянство дозволене у 100 країнах світу, – пише голова фракції ВО «Батьківщина». – А в Україні Президент призначає на посади, наприклад, в уряді, правоохоронних органах, на губернаторських посадах – фахівців з подвійним громадянством (Яресько, Квіташвілі, Абромавічюса, Згуладзе, Сакварелідзе, Саакашвілі). Наша країна прямує до Європи, на офіційному сайті Президента України зареєстровано і підтримується громадянами десяток петицій із проханням дозволити українцям мати подвійне громадянство. Якби моїм критиканам хоч трошечки йшлося про людей, то не про заборони, покарання чи паплюження говорили би, а про те, як іти назустріч сучасним потребам людей».
І насамкінець Альона пише: «Отже, справа не варта ламаного гроша».

Якби то так було. Але воно трішечки не так. Бо Альона, напевне, вже у Європі, а ми всі, хто проти громадянства Росії чи Румунії поряд з українським, – великі лохи. І сидимо на тому, на чому маємо сидіти.

Та ще нам на війну йти, державу захищати. А тим, хто має громадянство Румунії, можна від армії «відкосити».

А ще ми за авта мито платимо, а ті, хто порушив закон України, мита не платить.

Це нечесно. Але Альона Гливко не вважає такі дії нечесними. Навпаки, вона каже, що її паплюжать і партію її принижують. А тут я змушений заперечити Альоні, Мунтяну та їхнім партійцям з подвійним громадянством. І не сам це зроблю. А попрошу їхнього лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко. Саме вона постійно нагадує, що подвійне громадянство в Україні незаконне. І воно повинно каратися. Раніше на прес-конференції Юлія Тимошенко заявила: «Це незаконно і неконституційно, коли громадяни України мають не один паспорт України, а й ще паспорти громадян інших держав світу. Це є порушенням Конституції, порушенням закону, і, безперечно, ті, хто порушує закон, повинні за законом і відповідати. Ми будемо робити всі необхідні кроки, щоби громадянин України мав тільки один український паспорт».

Коли Юлія Володимирівна говорила про ці проблеми, вона не могла навіть уві сні уявити, що на Буковині її соратники і члени її партії так безапеляційно й цинічно порушать закони України, її настанови та лінію партії.

Бо проблема не тільки в Альоні Гливко. Як з`ясувалося, громадянство Румунії має ще екс-голова Герцаївської райради, а тепер голова фракції ВО «Батьківщина» Петро Георгіу

Să trăiască patria mare. Хай живе «Батьківщина» велика

Вже є документи, котрі засвідчують, що подвійне громадянство мають найближчі помічники голови партії та голови облради Івана Мунтяна, члени бюро обкому ВО «Батьківщина».

Зараз журналісти, політологи, юристи жахнуться, коли дізнаються, що в органах державної влади, у депутатському корпусі Буковини багато громадян Румунії. В основному вони з партії ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та ін.

А патріотичні сили Буковини вимагають проведення позачергової сесії Чернівецької обласної ради для розгляду питання про українських депутатів, які є громадянами Румунії. Активною у цьому плані має бути партія і фракція ВО «Свобода». Тим паче, що днями там змінили лідерів.

Захищаючи українську націю, інтереси України від зазіхань інших держав, свободівці змушені активізуватися. Адже серед депутатів, які мають румунське громадянство, є й відверті вороги України з колишніх регіоналів, які входять до таких партій, як «Опозиційний Блок», «Наш край» і їм подібних.
Голова обласної організації ВО «Свобода» Ярослав Когутяк у розмові з кореспондентом «Часу» пообіцяв відреагувати на виклик часу і нагальної проблеми по-свободівськи, по-націоналістичному і по-українськи. Чекаємо.

Стало відомо, що один із високопоставлених чиновників податкової служби у Чернівцях також має подвійне громадянство. Але він не є партійним. Тому даремно батьківщинівці свої порушення закону, моралі та партійних програм і статутів, настанов лідера Юлії Тимошенко хочуть видати як якісь зведення рахунків з партією опонентів.

Ми ж розуміємо, що більшості українців живеться нині важко. І люди шукають способи, як прогодувати свої родини. Чимало буковинців переступили закон, аби ввезти авто за паспортом громадянина Румунії на територію України. Але вони не йдуть у депутати, не займають державних посад, не вчать інших «любити Україну», не йдуть у партію ВО «Батьківщина» та її керівництво. Вони скромно заробляють на хліб насущний.

А партійці, депутати, держчиновники, які зарплати одержують від України, а клянуться на вірність Румунії, не мають ні морального, ні партійного, ні законного права це робити.

Особливо це стосується партійців ВО «Батьківщина». Бо їхній лідер Юлія Тимошенко категорично заперечувала подвійне громадянство. Більше того, кілька років тому депутати БЮТ у ВРУ Віктор Швець та Володимир Макієнко зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність за подвійне громадянство. У ньому, зокрема, написано: «Добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, карається обмеженням волі терміном на 5 років чи позбавленням волі на цей же термін, чи штрафом розміром 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Цей законопроект був проголосований у першому читанні 235-ма голосами. Тільки прихід до влади Януковича і його банди не дозволив тоді довести справу до логічного завершення.

Як ми бачимо, позиція партія ВО «Батьківщина» і особисто Юлії Тимошенко різко протилежна роздумам та позиції голови фракції партії у Чернівецькій обласній раді Альони Гливко.

Зараз тільки президент Петро Порошенко в силі та у змозі поставити всі крапки над «і» у проблемі подвійного громадянства на Буковині. Своїм указом він може позбавити громадянства України тих державних чиновників та депутатів усіх рівнів, які, окрім українського, набули і румунського громадянства. І це буде правильно, справедливо та по-державницькому.

Петро Кобевко

Р.S. З різних джерел надходять інформації про те, що на Буковині не менше 100 000 громадян України мають і громадянство Румунії. Це кожен дев`ятий.

peredplata