Хто кого провокує і навіщо на Буковині розігрують сценарій, з якого починався Донбас?

Хто кого провокує і навіщо на Буковині розігрують сценарій, з якого починався Донбас?Активісти звинуватили голову Чернівецької облдержадміністрації Олександра Фищука, його заступника та головного митника Миколу Салагора в утисканні румуномовного населення на Буковині. І нібито через це перекрили міжнародну трасу до Румунії, біля пункту пропуску \”Порубне\”.

– Повстання румуномовного населення на Буковині. Яке повстання, про що ти, хлопе, говориш? Це жахливі речі, з цього починався Донбас, – заявив Ігор Буркут, політолог.

Таку акцію протесту в понеділок, 1-го лютого, анонсував Ігор Жижиян. І у відкритому листі до Президента України вимагав відставки трьох вказаних посадовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ініціатор \”Повстання румун Буковини\” пише, що на подію зібралися майже 300 громадян

Кордон з Румунією на Буковині перекрито автомобілями без номерів

Мітингувальники, які на Буковині перекрили трасу на Румунію, вирішили ночувати біля кордону

– Якийсь там шахрай (він засуджений за шахрайство) буде вирішувати, хто там буде працювати, а хто не буде працювати. Слухайте, давайте не будемо звертати увагу на багатьох цих діячів, – підкреслив Микола Салагор, начальник Чернівецької митниці ДФС.

Експерт же вбачає у цій ситуації не спробу захистити румунів Буковини, а намагання розхитати ситуацію. І підготували такий сценарій, каже Ігор Буркут, зовсім не ображені румуни Буковини, і навіть не наші південно-західні сусіди.

– Спецслужби. Не румунські. Румунам це невигідно. А ось ці російські, які то Бессарабську народну республіку хотіли проголосити на території Одеської області, то фальсифікат запускали, що чернівецькі румуни собі автономії прагнуть, – пояснив Ігор Буркут, політолог.

І такі провокації дуже небезпечні. Бо ж сумнівні акції протесту з нібито невдоволеними етнічними меншинами можуть мати серйозні наслідки.

– Ми можемо добалакатися до того, що втратимо державність, – наголосив Ігор Буркут.

А почалося це невдоволення саме тоді, коли Чернівецька митниця активно взялася штрафувати українських громадян, які ввозять сюди автомобілі бізнес-класу з Європи за румунськими паспортами.

– Перевели в політичну площину, що ніби ми тут утискаємо румунів. Ніхто нікого не утискає. Це етнічні українці, – зазначив Микола Салагор.

Та незалежно від етнічності, громадяни України, які ввозять авто за румунськими паспортами, платитимуть штрафи, наголошує Микола Салагор. Бо цього вимагає чинне законодавство. І його не скасують жодні страйки та мітинги.

Джерело: ТВА

peredplata