Микола Салагор: про стан справ із експортом лісоматеріалів через українсько-румунський кордон

Микола Салагор: про стан справ із експортом лісоматеріалів через українсько-румунський кордонЕшелони з лісодеревиною на залізничних коліях Буковини на фоні мораторію на вивезення лісоматеріалів з України виводять питання експорту лісу на перші позиції у найбільш злободенних проблемах життя краю.
Аби громада була добре поінформована у ситуації, що складається довкола вивезення лісоматеріалів з Буковини, подаємо пряму мову начальника Чернівецької митниці ДФС Миколи Салагора.

«Ми постійно аналізуємо інформацію щодо пропуску лісодеревини через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС. Минулого місяця ми констатували збільшення у 9 разів обсягів експорту дров з Буковини.

У лютому ж тенденція дещо змінилася. У нас суттєво (в 4 рази) зріс транзит лісоматеріалів через митну територію України, тобто упродовж трьох тижнів поточного місяця Чернівецькою митницею ДФС у митному режимі транзит оформлено 4,8 тис. тонн лісу. Для порівняння у аналогічному періоді минулого року у режимі транзиту було оформлено лише 0,9 тис. тонн лісоматеріалів. Зросла кількість транзитних перевезень із Білорусі (62%).

За цей період в зоні діяльності митниці експортні операції щодо лісодеревини здійснювали 130 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Лише 9 з них – з місцезнаходженням в Чернівецькій області. Тобто частка вивезеного лісу з Буковини наразі зменшилася з 10% до 1,8%. Слід чітко розуміти, що дані 1,8% – оформленні у митному відношенні лісоматеріали «деревина паливна».

За об’ємами лісоматеріалів, оформлених на експорт, що переміщувалися через українсько-румунський кордон, лідирують Житомирська (33,8%), Рівненська (28,7%) і Київська (11%) митниці ДФС.

Чернівецька митниця ДФС у межах компетенції здійснює постійний контроль за незаконним вивезенням лісу з Буковини.

Ми уважно відслідковуємо співвідношення об’ємів експорту лісоматеріалів у товарних позиціях за УКТЗЕД 4401 «деревина паливна» та 4403 «лісоматеріали необроблені». Сьогодні статистика засвідчує спадання часки «дров» у експорті лісу з Буковини. Нагадаємо, що ще місяць тому ми говорили про суттєве зростання експорту дров, тобто під виглядом дров вивозили кругляк, який заборонений, – деревину довжиною 6 метрів. Наразі із впевненістю стверджуємо, що робота у даному напрямку дає результати.

Так, з початку року митниками запроваджено 5 справ про порушення митних правил, де предметом правопорушення були лісоматеріали у кількості 392,685 м3, на суму 1 254 946, 2 грн. Відправниками за даними протоколами про ПМП були підприємства Вінницької, Львівської та Чернівецької областей, отримувачами – Румунія, Італія та Корея.

Чернівецькою митницею ДФС відповідно до вимог чинного законодавства здійснюється митне оформлення експорту деревини, як кругляку, так і дров, на підставі сертифікатів, які видає в тому числі й Управління лісового та мисливського господарства Чернівецької обласної державної адміністрації. Ми перевіряємо кожен такий сертифікат. Але законних підстав для зупинення митного оформлення за наявності такого сертифіката ми не маємо.

Як бачимо, питання експорту лісу (маю на увазі можлива невідповідність в документації ділової деревини й технічної) належить до компетенції не лише митниці, а й інших державних структур.

Аби мінімізувати втрати українського бюджету через нівелювання прийнятих щодо експорту лісодеревини законів Чернівецькою митницею ДФС вживаються всі заходи задля унеможливлення вивезення необробленої деревини (ліс круглий) з України. Проте нести відповідальність за рішення, прийняті не митним, а іншим органом державної влади, ми не вправі. Кожен має діяти по закону й відповідно до своєї компетенції.

Настала пора прискіпливо контролювати процес вирубки лісу – першу ланку у чималому ланцюзі неправомірного використання нашого природного скарбу, а не останню ланку таких діянь – вивезення лісоматеріалів за кордон. Необхідно усунути першопричину, а не боротися з наслідками.

Ми досягли успіху лише на першому етапі у справі збереження і належного використання лісових ресурсів. Мораторій на вивезення лісу прийнято. Проте досі не вирішено питання із потужностями для його переробки. Наразі необхідно приймати конструктивні, дієві рішення, підкріплені законодавчо, задля того, аби вивозити необроблену лісодеревину з України було невигідно й непотрібно».

peredplata