Комісія Чернівецької облради з питань охорони здоров’я, соцзахисту та АТО натрапила на «секретні матеріали»

Комісія Чернівецької облради з питань охорони здоров’я, соцзахисту та АТО натрапила на «секретні матеріали»Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей намагалася ознайомитися з роботою Чернівецької обласної бази спеціального медичного постачання.

Хоч база заснована на спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Чернівецької області у 2003 році , вона, згідно статуту, підпорядкована, підзвітна та підконтрольна департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, який здійснює матеріально-технічне забезпечення та створює необхідні умови для її функціонування щодо професійної діяльності та вирішення майнових питань.

Основний обов’язок бази – зберігання спеціалізованого майна на випадок надзвичайних станів. Склади охороняються державною таємницею і доступ до них має лиш Державне агентство резерву України. На Буковині таких складів було 4, але один з них зазнав підтоплення і був перевезений.

Не зважаючи на такі надзвичайні та особливі ситуації як повінь і АТО, зі складів держава не виділяла жодного необхідного устаткування. Тобто такі кроки навіть не розглядалися обл.департаментом охорони здоров’я та керівництвом бази.

Зі слів співробітників бази спец. мед. постачання, на складах зберігаються бинти, медичні пакети, шприци, зразка часів СРСР. Наповнення складів не оновлювалося давно. Чи стане це майно корисним у випадку надзвичайного стану, і взагалі, що ще зберігається на складах – невідомо.

Тим не менш, функцію зберігання мобілізаційного майна на Буковині здійснює 55 штатних працівників. А саме: директор, бухгалтери, охоронці, завідуючі складами, вантажники. На балансі установи є 3 автівки: 2 у районах і 1 – обслуговує місто.

На 2016 рік обласна комунальна установа була профінансована з бюджету в сумі 1 млн.600 тис. грн.. З них 175 тисяч призначені на сплату комунальних послуг, 1 млн. 115 тис. 600 грн. – на зарплатню.

Не зважаючи на те, що комісія прийшла ознайомитись тільки з функціями адміністрації бази і не намагалася потрапити на режимні об’єкти – склади, вона зіткнулася зі спротивом співробітників. Члени комісії – депутати обласної ради Ігор Малишевський та Ольга Кобевко пояснили адміністрації, що ті працюють в комунальній установі, діяльність котрої забезпечується податками населення і депутати мають знати, за які бюджети вони голосують на сесіях, а громада, відповідно, куди йдуть її податки.

Керівник Обласної бази спеціального медичного постачання зараз на лікарняному, тому з комісією спілкувалася виконуюча обов’язки. Під час напруженого діалогу пояснити, чи охороняються законом «Про державну таємницю» функції адміністрації і фінансування комунальної установи, вона не могла і намагалася додзвонитися до представника департаменту охорони здоров’я. Відповіді не було.

Зараз, коли в країні продовжується не оголошена війна, і волонтери забезпечують армію, державні мобілізаційні ресурси засекречені від громадян, законсервовані і вимагають коштів з бюджету на обслуговування «кота у мішку». Громада має знати, на чому стоїть, а не вимолювати інформацію в департаментах, які є «власниками» штатних розкладів з мертвими, чи функціонально не виправданими «душами», – такий висновок зробили члени постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей після візиту до адміністрації Чернівецької обласної бази спеціального медичного постачання.

Можливо, буде доцільним передати таку базу в підпорядкування Міністерства надзвичайних справ чи Міністерство оборони, – розмірковує комісія.

Будь що, члени комісії повернуться на базу разом з учасниками АТО, які потерпали від нестачі необхідного на фронті. Адже комісія переконана, бійцям буде дуже цікаво дізнатись про те, що зберігається на складах, і на що витрачаються мільйони гривень.

peredplata