У Чернівецькій облраді засмерділо газом

Вмілим маніпулюванням голосами депутатів голова облради Іван Мунтян зумів без аукціону передати родовище газу в Красноїльську фірмі «ІНГАЗКО».

У Чернівецькій облраді засмерділо газом

Минулої сесії у стінах Чернівецької обласної ради була здійснена спроба розбазарити надра Буковини. Зокрема, неждано-негадано голова Іван Мунтян ставив на голосування питання, яке звучало так: «Про погодження клопотання щодо надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «ІНГАЗКО». Перед цим з голосу (тобто без порядку рішення) питання порушила голова екологічної комісії, член фракції ВО «Батьківщина» Світлана Фочук.

Люди, не обізнані з цією справою, нічого про неї не знають. Та й депутати не всі все знали, тому голосували «проти» або не голосували. «За» були тільки кілька членів ВО «Батьківщина», увесь «Опозиційний блок» та Іван Семенюк з «Нашого краю». «За» голосував і голова облради Іван Мунтян.

Своїм голосуванням «утримався» підтримали коаліцію з «Батьківщини» та «Опозиційного блоку» троє свободівців та позафракційний від ВО «Свобода» Віталій Мельничук. Складається враження, що саме депутати фракцій ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та ВО «Свобода» заздалегідь були поінформовані про ті питання, за які голосували. Бо на сесії більшість депутатів вимагала не розглядати питання про надра як непідготовлене і незрозуміле. Тому голосувала «проти». Але цих голосів не вистачило для того, аби заблокували передачу в розробку газового родовища одній фірмі без аукціону. Більше того, у виступах прозвучала стурбованість про те, що керівництво обласної ради лобіює інтереси фірми, котра буде використовувати надра без будь-яких сплат до бюджету області чи до бюджету громади.

Різними маніпуляціями Іванові Мунтяну вдалося добитися потрібного фірмі ІНГАЗКО результату. Тобто жодного результату досягнуто не було. Депутати не визначилися ні «за» – 8 голосів, ні «проти» – 26 голосів. За таких умов рішення приймає державна служба геології та надр України. Напевне, рішення там було готове. Чекали тільки на нерезультативне голосування в обласній раді.

Після таких маніпуляцій на сесії областю поповзли чутки про інтерес зацікавлених осіб. Навіть озвучуються суми інтересу – 100 000 доларів США.
Ми не можемо ні спростувати цих чуток, ні їх підтвердити. Бо інтерес міг бути з будь-якого боку: з Києва, Львова, Чернівців… Сподіваємося, що прокурор зможе дослідити хто, що, кому і за скільки віддав надра у Красноїльську.
Петро Кобевко

Р.S. Нам вдалося знайти власників фірми, котра хоче качати газ у Красноїльську. Це компанія «Захід Газ». Чомусь основним видом діяльності у неї записано «Посередництво в торгівлі товарами широкого вжитку».

Другим засновником є подібна фірма ТОВ “РОНАБ” з села Муроване Пустомитівського району. У неї є 15% статутного фонду в «ІНГАЗКО».
І наостанок, найцікавішим співзасновником є компанія з осідком не в Україні, а в офшорах. Вона зареєстрована у Белізі і володіє 35% статутного фонду. Там є багато різних компаній, котрі висмоктують кошти з України і ховаються від податків. Беліз ще називають британським Гондурасом. Він розташований в Центральній Америці. Живуть там креоли – нащадки рабів-африканців і білих завойовників. Також збереглися там племена індійців і майя. Туди з Красноїльського родовища качатимуть гроші від газу.
Насторожує той факт, що сама фірма ІНГАЗКО створена наприкінці 2015 року. А фірма у Белізі зареєстрована у жовтні 2015 року. Складається враження, що вони створені спеціально для Красноїльська і заради видобутку там газу.
Звичайно, цієї інформації не відали депутати обласної ради. Але її мусила знати Світлана Фочук, яка озвучила тему, та Іван Мунтян, котрий ставив питання на голосування.
Це дає прокуророві новий фактаж для розслідування проблеми роздачі надр і багатств України фірмі, де одним із засновників (35% від статутного фонду) є офшорна компанія.

І, насамкінець, у зв’язку з тим, що депутатів облради заводили у “блуд” з газом, виникли умови для створення депутатської контрольної комісії, яка розслідує, хто і по чому “блудив” в обласній раді. Така комісія разом з прокурором зможе вивести “блудників” з газового гріха.

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

До Державної служби геології та надр України звернулось ТОВ «ІНГАЗКО» з клопотанням надати без проведення аукціону спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, у т.ч. дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням нафти, газу Красноїльського родовища на території Чернівецької області.

Державна служба геології та надр України листом від 20.01.2016 звернулась до Чернівецької обласної ради з клопотанням надати у термін до 19.02.2016 погодження щодо отримання вищезазначеного дозволу. У разі ненадання обласними радами погодження протягом встановленого строку вважається, що видача дозволу ними погоджена.

Без проведення аукціону дозвіл надається у разі геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення або видобування корисних копалин, якщо відповідно до законодавства заявник є власником цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, або такий майновий комплекс надано надрокористувачу в оренду (концесію).

Тобто обов`язковими умовами в даному випадку є:
1) наявність у власності або в оренді цілісного майнового комплексу;
2) такий цілісний майновий комплекс повинен забезпечувати видобування та переробку корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл.

В той же час, в надісланих ТОВ «ІНГАЗКО» документах, зокрема, в акті приймання-передачі до Договору оренди майнового комплексу від 24.11.2015 зазначено, що ТОВ «ІНГАЗКО» орендує у ТОВ «Західтехногаз» майновий комплекс: Вузол замірний Ду 100PN63 MPa з діафрагмою Ду 100 компресор 2ГУ 1,6-4/1,5-13/2-13.

Слід зазначити, що згадане вище орендоване майно не є цілісним майновим комплексом, адже використовується виключно для вимірювання тиску газу в газопроводі й за своєю сутттю є вимірювальним обладнанням, а не цілісним майновим комплексом, згідно вимог, передбачених Законом.
Крім того, в запропонованій ТОВ «ІНГАЗКО» програмі робіт немає жодної згадки про використання орендованого цілісного майнового комплексу, який забезпечить геологічне вивчення газового родовища, що ще раз підтверджує, що воно не може забезпечити видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл.

Слід зазначити, що Чернівецька обласна рада не надала до 19.02.2016 свою позицію щодо погодження надання ТОВ «ІНГАЗКО» без аукціону спеціального дозволу на користування надрами Красноїльського родовища, а винесла на розгляд зазначене питання лише 15.03.2016, яке навіть не було розглянуте та з розгляду було зняте.

Зазначене свідчить про некомпетентність або завідому службову недбалість окремих депутатів та керівництва Чернівецької обласної ради. Вони своїми діями призвели до погодження надання ТОВ «ІНГАЗКО» без аукціону спеціального дозволу на користування надрами Красноїльського родовища за принципом мовчазної згоди.

Бездіяльність Чернівецької обласної ради призвела до того, що Держгеонадра 12.04.2016 видали без аукціону ТОВ «ІНГАЗКО» спеціальний дозвіл на користування надрами Красноїльського родовища.

peredplata