Сеничак одержав «на горіхи», Саакашвілі – ні. Поки що

Два роки фіскальною (податковою) службою на Буковині керував Михайло Сеничак. За цей період у рази зросли надходження до державної казни тоді, коли й виробництво ледь на ладан дихало і навіть податковий тиск на підприємців послабшав. За це Сеничака поважають ділові люди нашої області. А податки зросли завдяки тому, що голова ДФС у Чернівецькій області вміло і швидко перекрив окремі схеми, за якими поза казною гроші текли до кишень не дуже чесних платників податків. Що й казати, коли минулого року до бюджету надійшло від оподаткування горіхів за кордон майже 20 млн. грн. Раніше їх, не сплачуючи жодної копійки, переправляли фурами до Німеччини, Італії, Туреччини та інших країн Європи і Азії. Тут купували горіхи по 3-4 євро за кілограм. Там продавали дорожче у 7-10 разів. Кажуть, що наркобарони Колумбії заздрили українським «горіхівникам». Бо їм вдавалося діяти на чистий надприбуток, вищий за контрабанду наркотиків і зброї!

Сеничак одержав «на горіхи», Саакашвілі - ні. Поки що

Михайло Сеничак зумів безболісно «переконати» тих, хто возить горіхи за кордон, аби вони платили податки. І за день-два до казни надійшло 18 млн. грн. Ця сума нікого байдужим не залишила. Почалися різні кулісні та позакулісні пошуки винних. І кого знайшли винним?.. Сеничака!.. На вищих щаблях влади йому категорично «запропонували» звільнитися чи перейти на іншу керівну посаду.

Аби зайвий раз не спокушати вище державне керівництво до покарань неслухняного податківця, Михайло Сеничак вчинив так, як східні мудреці, поклався на час, який все розставить усе на свої місця, і пішов у відпустку. За той період уже змінився прем’єр і з ганьбою вигнаний заступник Насіров, який вимагав від головного митаря Буковини Миколи Салагора подання заяви на звільнення. Але горіхи Сеничаку не забули і не простили. У день, коли Сеничак вийшов з відпустки, Насіров звільнив його з посади за нібито порушення клятви державного службовця. Щоправда, не повідомив і не написав де, коли і як порушення було вчинене.

Сеничак відповів Насірову і тим, хто з ним, різко, конкретно і чесно:

«Якщо десь хтось пише сценарій мого життя, то у нього точно все гаразд із почуттям гумору. За 2 роки уже третій раз йду до суду за право служити Українському народу.
Йду, бо не можу терпіти зверхності, нахабства, вседозволеності у ставленні до себе та колег. Хтось уявив собі, що вхопив Бога за бороду, що сів на троні й отримав у власність понад 40 мільйонів рабів (платників податків) та кілька десятків тисяч євнухів (працівників структурних підрозділів ДФС)??? Так не буде!
Якою має бути жага помсти (?), влади (?), щоб підписати наказ, порушивши принципи державної служби, викладені в п.1, п.2, п.3, п.5, п.7, п.9, п.10 статті 4 Закону України «Про державну службу» та норми закону, зокрема п.1, п.2 статті 5, п.1, п.10, п.11,п.13 статті 7, п.8 статті 17, п.6 статті 66, п.8 статті 71, п.2 статті 73, п.1, п.2, п.6, п.7 статті 74, п.1, п.2 статті 75, п.1, п.2 статті 76 ?!
Якщо перекласти на людську мову, то автор т. зв. «наказу про звільнення» написав його на коліні, а ти тепер (як в анекдоті) іди і доказуй, що в тебе немає дочки.
І все б нічого, бо на Сеничаку точно світ клином не зійшовся – одним більше, одним менше – невелика різниця… Якби поруч не робили свої висновки, не опускали руки, не розчаровувалися у можливості змінитися та зробити добру справу, жити по-справедливості десятки, сотні, а може, й тисячі інших.
Але ми точно подолаємо цю тьму, бо політичні туристи при владі, які вимірюють любов до України квадратними метрами лондонських квартир, – явище тимчасове».

Михайло Ярославович тільки натякнув про те, що Насіров за цей час придбав собі у Лондоні квартиру за десятки мільйонів доларів. Звідки в українського чиновника, державного службовця навіть 1 млн. доларів, не кажучи вже про 10 млн. зелених?! Насіров досі не пояснив ні суспільству, ні прокуророві. Подейкують, що Луценкові він уже пояснювати не буде. Бо відкупився голосами фракції «Відродження» у верховній зраді. Саме відродженці (швидше, це «виродженці») – вчорашні регіонали лобіюють перебування на посаді Насірова. І вони голосували «за» призначення Генпрокурором Юрія Луценка. Напевне, «за так» цього не робили…

Не встиг ще вивітритися кабінет від Михайла Сеничака, як у його керівне крісло всівся представник вінницьких податківців Шпак Віталій Петрович. Прем’єр Гройсман – його земляк з Вінниці. А Шпак там працював на різних посадах. Зокрема, керував районною фіскальною службою в Іллінецькому районі. Але ЗМІ Чернівецької області чомусь замовчали цей факт. Чи зробили вигляд, що його не було. А про Шпака тільки й написали, що у податковій служить з 1999 року: з 2014 до квітня 2016 року – перший заступник начальника Іллінецької державної податкової інспекції, останній місяць – заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області. І все.

А що ж Шпак робив за правління Януковича і його злочинної партії регіонів?! Саме відповідь на це питання впливає на процес люстрації в Україні. Якщо людина при партії Януковича займала високі посади (зокрема, й у податковій), то вона не може зараз керувати у цих та інших державних структурах.
Отож з 2010 до 2014 року Шпак працював начальником Іллінецької міжрайонної державної податкової інспекції Вінницької області. Звичайно, він тоді змушений був служити злочинному режиму. Інакше б начальником не працював.

Нам поки невідомо, чи пройшов люстрацію Шпак у Вінниці, а у Чернівцях йому ще доведеться відповісти на питання, що і як він робив у часи панування партії регіонів. Тим паче, що при ДФС у Чернівецькій області активно діє громадська рада з українських патріотів. І новому в. о. начальника перед ними першим доведеться тримати звіт. А ще у нас активно люстрацією займаються народні депутати Бурбак, Гаврилюк, Федорук та інші. З ними разом ГО «Майдан», ГО «Козацька звитяга», «Козацька варта», «Ніхто, крім нас», Антикорупційна комісія, організація «Націоналісти Буковини», ГС «Народний порядок» і ціла низка небайдужих патріотично налаштованих людей та структур.

Допоки триватимуть люстраційні процеси, Михайло Сеничак таки подав до суду за незаконне його звільнення. Бо не може терпіти беззаконня.

Петро Кобевко

Від редакції. Днями голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі звернувся до прем’єр-міністра України В. Гройсмана з категоричною вимогою негайного вигнання з посади Насірова, який готував звільнення начальниці Одеської митниці Юлії Марушевської. Насіров уже встиг їй оголосити 3 догани (Сеничаку не оголошено жодної – ред.). Гройсман швидко зрозумів усю абсурдність дій Насірова і особисто нівелював накази керівника ДФС. Днями ще один голова ОДА Геннадій Москаль категорично висловився за звільнення Насірова.
Невже ціна горіхів нині набагато вища за Революцію Гідності та гідність українців, якщо Насіров та йому подібні з нас далі продовжують робити рабів?!

peredplata