У Чернівцях діабетики на ліжках збираються пікетувати облдержадміністрацію

У Чернівцях діабетики на ліжках збираються пікетувати облдержадміністраціюДовкола обласного ендокринологічного центру у Чернівцях розгорається скандал. Його спровокував намір департаменту охорони здоров’я області скоротити стаціонарні ліжка закладу та повністю перевести його стаціонарне відділення до обласної лікарні. Заступник директора департаменту Марія Поліщук пояснює це необхідністю економії бюджетних коштів та перспективою покращення якості медичного обслуговування хворих. Іншої точки зору колектив і пацієнти закладу.

«Поліклініка, стаціонар та потужна лабораторно-діагностична база ендоцентру, де є обладнання, якого немає більше у жодному з медичних закладів області, у приміщеннях поруч. Для майже 40 тисяч хворих на діабет, багатьом з яких через ускладнення та супутні захворювання важко ходити, це дуже зручно. Тому переведення стаціонару деінде лише створить для них серйозні проблеми, а скорочення ліжок з обов’язковим при цьому вивільненням частини кваліфікованих фахівців, погіршить доступність спеціалізованої медичної допомоги, – переконаний голова громадської організації \”Діабетик Буковини\” Петро Іваськов. – На відміну від інших регіонів, де є власні заклади чи бодай відділення для ендокринологічних хворих в обласних та інколи навіть у районних центрах, на Буковині цього немає. Обласний ендоцентр обслуговує хворих і з усіх районів області, і з міста. Однак цей факт чомусь не беруть до уваги, фактично взявши курс на розвал обласної ендокринологічної служби».

«Кілька років тому наш заклад вже реорганізовували, внаслідок чого у ньому було скорочено третину ліжок стаціонару. З цієї причини забезпеченість ними хворих Чернівецької області менше навіть сучасного нормативу, відтак охоплення стаціонарним лікуванням наших пацієнтів є найнижчим в Україні. Так, за рік через наш стаціонар проходить лише 8% діабетиків при середньоукраїнському показнику 12%. Це при тому, що на невеличкій Буковині налічується майже 80 тисяч хворих на ендокринні захворювання, а за рівнем захворюваності та поширеності діабету Чернівецька область на першому місці в Україні, – коментує головний лікар Чернівецькго обласного ендокринологічного центру Марина Леонова. – Причому, кількість діабетиків дедалі зростає і, за прогнозами вчених, буде зростати надалі, позаяк це є загальноукраїнською та загальносвітовою тенденцією. Однак це ігнорують чиновники від медицини. Як і те, що необхідність перебування пацієнтів у стаціонарі не забаганка, а необхідність, зокрема, передбачена наказами Міністерства охорони здоров’я стосовно хворих, яких переводять на інсулінотерапію тощо.

– Нам посилаються на необхідність переходу у лікуванні на європейські стандарти. Та якщо слідувати цим стандартам, то ендоцентр потрібно не скорочувати, а розширювати, – каже лікар-ендокринолог ендоцентру Олена Чорна, яка здобувала медичну освіту у Європі та тривалий час працювала там за спеціальністю. – У Європі ендокринологія та діабетологія є окремими спеціалізаціями, а в Україні хворих обох профілів лікують в одному закладі. До речі, ускладнення цукрового діабету, як ось, очні проблеми, у Європі лікують у спеціалізованих закладах для діабетиків, а не в загальних очних відділеннях, як пропонують робити при переведенні нашого стаціонару в обласну лікарню тощо. Слід зважити і на те, що останніми роками в області суттєво побільшало хворих на серйозні захворювання щитоподібної залози, які також потребують лікування та постійного контролю.

Крім цього, колектив ендоцентру обурений, що чиновники одноосібно вирішують долю їхнього закладу та, відповідно, долю десятків тисяч пацієнтів, навіть не поцікавишись думкою фахівців. Захистити їхні інтереси пообіцяв голова профільної комісії Чернівецької обласної ради Ігор Малишевський. З його ініціативи створено спеціальну робочу групу з вивчення питання про доцільність скорочень і передислокації стаціонару ендоцентру та буде проведено виїзне засідання комісії обласної ради за участю представників колективу, пацієнтів та управлінців департаменту охорони здоров’я. Якщо це не допоможе, то, за словами П. Іваськова, хворі на діабет будуть пікетувати облдержадміністрацію та поставлять ліжка перед її приміщенням. Адже у місті говорять, що справжньою причиною перенесення стаціонару ендоцентру є бажання звільнити для когось зайняту ним ласу старовинну будівлю у престижному районі міста. Тим паче, що прецедент, коли під час першої реорганізації в ендоцентру відібрали під забудову невеличку територію рекреаційної зони, вже був.
Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці. Фото автора
Джерело: День

peredplata