На Буковину їдуть румунські жінки

На Буковину їдуть румунські жінки Разом з жінками-депутатами Буковини румуни відвідають низку населених пунктів та організацій нашого краю.
Зокрема, у селі Прут (Магалянська сільрада) вони побувають на відкритті дитячого закладу. Також відвідають військовий ліцей у Чернівцях. І на диво, депутат Годнюк покаже їм приміщення і застарілу техніку ОДТРК «Буковина». Навряд чи директорка телерадіокомпанії розповість їм, як вона власноруч відключала мовлення ТВА у часи Майдану, не дозволяла у часи Революції Гідності показувати репортажі з Майдану, тиснула на свободу слова і на незалежних журналістів. Тоді Годнюк служила партії регіонів. Зараз вона служить партії Петра Порошенка.
Але про це вона скромно буде мовчати.
Саме приїзд румунської делегації співпадає з 153 річницею від дня народження відомої української письменниці та громадської діячки Ольги Кобилянської.
– Ольга Юліанівна Кобилянська жила та творила на території і Румунії і в Україні, – говорить депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко. – У неділю відбудуться різні заходи. Тож я б запропонувала румункам і українкам взяти активну участь у вшануванні «Гірської орлиці» (саме так називали Ольгу Кобилянську). Зокрема о 14.00 будуть покладати квіти до пам’ятника письменниці, потім відвідання її могили і о 15.00 у музеї письменниці відбудуться літературні читання та літературний вечір. Там варто б побувати і нашим, і румунським жінкам. Не забуваймо, що ще на початку ХХ ст. Ольга Кобилянська відстоювала права жінок в Австро-Угорській імперії. І вона показувала світові, як треба жінкам боротися за свої права.
Не відаємо наразі, чи прислухаються румунки та й українки до порад депутатки Ольги Кобевко. Бо вона таки має рацію. Організаторка заходу, Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, сподіваємося, таки внесе корективи у програму відвідання Буковини жінками-активістками Румунії.

peredplata