Революцію у валізах не везуть

Революцію у валізах не везуть

Напевне, найправильніше рішення для себе і для інших прийняв президент України Петро Порошенко тоді, коли вислав з України лідера «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі.

Нагадаємо, 12 лютого пообідді кілька десятків людей у балаклавах впіймали Саакашвілі у Київському ресторані «Сулугуні», посадили у бус, потім на гелікоптер, потім відвезли у Бориспіль і відправили до Варшави. Туди, звідки 10 вересня в Україну увійшов Міхеіл.
Що би там не говорили, але тільки Саакашвілі у цей час міг збирати багатотисячні мітинги проти влади. Жодна партія, жоден український лідер цього не міг і не може.

Тож анонсовані на 18 лютого протестні акції в Україні проходитимуть без участі лідера РНС.
Але це не означає, що вони не відбудуться. Вже всіх закликали на майдани. Там з’являться нові лідери. І, не дай Боже, нові провокації. Якщо так станеться, то майбутні провокації будуть кривавими.

Від цього користь не тільки тим, хто влаштує їх. А й тим, хто буде використовувати у подальшій підлій політиці.

Отож кому вигідний конфлікт з Саакашвілі?

Петру Порошенку. Він позбувся агресивного опонента, який на чім світ стоїть, критикував нашого президента. Називав його «баригою», «Петром Мальдіївським» (напевне від назви островів, де за 500 000 доларів США відпочивав Порошенко з родиною).

Арсену Авакову. Буде менше народу на майданах. І легше буде йому підтримувати порядок. Хоча навряд буде легше. Хіба на деякий час, поки люди оговтаються і переборять перший страх після брутального видворення Саакашвілі.

Юлії Тимошенко. Тут нема про що й говорити. Юлія вже довгий час перебувала у тіні Саакашвілі. Її не було на перший ролях опозиції. Електорат від неї перетікав до РНС. У глибині душі Юля Тимошенко радується цій ситуації, яка склалася. Руками Петра Порошенка, Арсена Авакова і Юрія Луценка вона прибрала з свого електорального поля могутнього конкурента у особі Міхеіла Саакашвілі.

Володимиру Гройсману. Прем’єр також позбувся конкурента на посаду. Згадаймо прямі натяки на те, що після посади губернатора Одеської області, Саакашвілі міг би зайняти пост прем’єр-міністра. Тепер не зможе. Принаймні на якийсь час Гройсман може бути спокійним за свою посаду.

Українським політикам, лідерам опозиційних партій. Вони, як ніхто радіють від цього кроку Порошенка. Вже майже цілий рік всі опозиціонери сиділи у глибокій політичній норі і тихенько там сопіли. А їхню роботу робив Саакашвілі. Але він їх і відтіснив на узбіччя української політики. Зараз можна уже вилізати з нори і… робити вигляд «активної діяльності».

Українській нації. Хто би що не говорив, а люди таки підтримували те, що говорив Саакашвілі. Хтось активно, хтось пасивно…

У суспільстві нав’язувалася думка про те, що Саакашвілі грузин і нехай робить революцію в Грузії. А тут без нього розберемося. На когось це діяло. Тож ті, хто мав сумнів, тепер можуть його позбавитися.

Але чи вийдуть мільйони на майдани? Покаже ЧАС.

А владі варто негайно вживати адекватних заходів, аби з гідністю виходити з ситуації, у яку себе самі загнали.

Найкращий вихід – це дострокові вибори: і президента і ВРУ.
Петро Кобевко

peredplata