Є Й ДОБРІ НОВИНИ!

Є Й ДОБРІ НОВИНИ!

Втомилися українці від поганих новин. Безкінечне криваве протистояння на Сході країни. Чергове захмарне підвищення тарифів. Нові факти корупції. Від цього у людей опускаються руки і апатія знову оволодіває суспільством. А ми вже знаємо, що періоди зневіри завершуються раптовими соціальними вибухами, кожного разу все страшнішими. Людям потрібна надія на краще, вони спраглі добрих новин. Тому перемога Джамали на конкурсі Євробачення зустрінута в Україні зі справжнім захопленням. Ця радісна подія відбулася на поверхні суспільного життя, її побачили всі. Але нині відбуваються також і малопомітні для громадськості позитивні події, про які хотілося б розповісти детальніше.

Боротьба з корупцією у світі стає реальною?

Усе більше українців розуміє, що головна проблема нашої держави полягає в системній корупції. Мільйони людей чесно працюють і живуть у злиднях, а плодами їхньої праці користуються зажирілі олігархи, продажні чиновники і звичайні бандити. Знайти управу на них у суді неможливо через тотальну продажність всієї \”правопохоронної\” системи. Чесну людину свідомо женуть у безвихідь, примушуючи вирішувати свої проблеми через хабарі або ж назавжди викидають на узбіччя. Рано чи пізно терпець простолюду урветься, а бойової зброї на руках нині накопичилося чимало…

Не лише Україна уражена корупцією – ця ракова пухлина розповзається світом, розкладаючи зсередини одну державу за іншою. Існують навіть світові центри цього ганебного явища, звідки й ідуть ті метастази. Найбільш небезпечний з них засів у Кремлі, в руках його господарів сконцентровано фантастичні статки. Путінський режим використовує мільярди доларів на підкуп зарубіжних політиків, щоб скеровувати політичні процеси в світі у вигідне для себе річище. За часів Януковича, наприклад, він майже повністю підкорив собі Україну, і лише народний опір зумів розірвати ті липкі пута залежності.

Розпродаючи природні багатства Росії, правляча верхівка цієї держави через офшори перекачує величезні кошти на власні рахунки у закордонних банках. За ці гроші купується найдорожча нерухомість у престижних регіонах світу, членам родин путінського оточення забезпечується розкішне життя, яке навіть не снилося рядовим громадянам. Нинішнім правителям Росії здавалося, що цю розкіш вони забезпечили собі навічно. Проте справжні господарі сучасного світу побачили: Кремль дуже сильно розмахнувся на світове панування, його треба негайно зупинити. І завдали серію ударів.

Злодії розраховували, що ніхто й ніколи не дізнається, де вони переховують вкрадені гроші. Проте недавно оприлюднено дані про величезні суми, проведені через офшори. Спираючись на них, фінансова поліція США почала перевірку законності придбання престижної нерухомості на своїй території. А лише в Манхеттені – одному з районів Нью-Йорка – у другій половині 2015 р. куплено земельних ділянок та будівель на 6,5 млрд. доларів. Серед покупців названо чимало російських прізвищ, у тому числі й досить відомих. Американські суди готуються розбиратися із походженням грошей на такі придбання та домогтися їхнього вилучення. Те ж саме починається і в Британії. Корупціонери відчули: їх можуть добряче поскубти. Не лише російським продажним політикам стає лячно – українські також відчули страх. Адже процес боротьби з корупцією переходить державні кордони і охоплює світ. У різних країнах почалися антикорупційні процеси.

Бразильці за такий гріх оголосили імпічмент своєму президенту. При владі у цій латиноамериканській державі перебуває Ліва партія трудящих, а її лідер – Ділма Руссеф – була обрана президентом країни. Нині з\’ясувалося, що пані президент для свого обрання використала корупційні механізми, за що мусить відповісти перед законом. Від влади її відсторонили на час проведення слідства. А прості українці питають: у Бразилії можуть притягти до відповідальності навіть найвищих посадовців, а чому у нас це неможливо? Відповідь відома – замість правоохоронної у нас сформована \”правопохоронна\” система, без зламу якої країна приречена на гниття і деградацію.

Невже у нас почалися позитивні зміни?

Днями призначено нового Генерального прокурора України, яким став Юрій Луценко. Він не має юридичної освіти, але відбув тюремне покарання за надуманими звинувачення за часів Януковича. Своїм головним завданням новий Генеральний прокурор назвав боротьбу з корупцією. Мабуть, він планує зламати стару прокурорську систему, тому й опинився на такій посаді. Адже людина зсередини навряд чи зможе зруйнувати свою годівницю. А без заміни прокурорського корпусу не вдасться навести лад із суддями, без чого Україна не зможе нормально розвиватися.

Для справжнього розвитку необхідно запустити економіку, здатну заробити необхідні країні великі гроші. Одна з причин непривабливості України для іноземних інвесторів – шалена корупція. Подолати її без ефективної судової системи неможливо. Коли ж таку систему створимо, привабливість країни помітно зросте. Тим більше, що в економіці окреслилися позитивні зрушення.

Днями про них сказав Лешек Бальцерович, який нині є радником українського уряду, а в 90-і роки реформував польську економіку так, що Польща нині на очах перетворюється в одну із найрозвиненіших країн регіону. За словами польського радника, в Україні починається процес економічного зростання. Повільний, малопомітний, але все ж починається. Йому потрібна всебічна підтримка. Якщо основою зростання стане розвиток малого та середнього бізнесу, то позитивні зміни відбуватимуться швидко: цей сектор економіки є дуже динамічним.

Для України зарубіжна підтримка є дуже важливою. Раніше наша економіка була найтіснішим чином пов\’язана з російською, нині вона переорієнтовується на інші ринки. Зробити це непросто, але потрібно. Для цього необхідно ознайомити світ з Україною як з цивілізованою державою, що має власну розвинуту культуру, чималі економічні можливості, освічене і працелюбне населення. Недавній політ найбільшого в світі літака \”Мрія\” українського виробництва в Австралію викликав у світі велике зацікавлення, і багато людей були вражені нашими технічними досягненнями.

А голосування за Джамалу в країнах-учасницях Євробачення засвідчило симпатії до України в багатьох із них. Інтерес до нашої культури показує – все більше західних сусідів сприймає українців як народ європейський, близький до них за своїми традиціями і уподобаннями. Над цими позитивними чинниками варто замислитися. Не все так погано у нашому домі, як намагається переконати ворожа пропаганда. Добрі новини є, і їх буде більше, коли ми від розмов про необхідність позитивних змін переходитимемо до втілення цих змін у життя.
Ігор Буркут, політолог

peredplata