У Чернівцях помер журналіст Жан Макаренко

У Чернівцях помер журналіст Жан Макаренко

У Чернівцях на 84-му році життя відійшов у вічність Жан Макаренко, якого називали легендою чернівецької радіожурналістики.

Він був надзвичайно цікавою людиною: перекладач – вільно володів декількома мовами, мандрівник, член Міжнародної федерації преси, громадський і культурний діяч. Його добре знали не лише в Чернівцях, а й в багатьох країнах світу, де він побував і мав численних друзів та шанувальників. Він відкривав нові імена, був знайомий з багатьма цікавими особистостями.

Народився Жан Макаренко 2 листопада 1934 року в Садгорі. Після закінчення філологічного факультету ЧНУ його запросили працювати на радіо, а згодом він потрапив на телебачення. Голос ведучого багатьох телевізійних програм чернівчани пам’ятають досі. \”Приємно, що навіть на базарі бабусі впізнають саме мій голос, згадують передачі, які вів\”, – казав Жан Макаренко.

Разом із відомим на Буковині режисером Василем Селезінкою Жан Макаренко відкривав нові імена, серед яких були Володимир Івасюк, Назарій Яремчук, Іван Гаврилюк. Брав інтерв’ю у таких відомих людей, як Ірина Вільде, М. Рильський, М. Стельмах, О. Гончар, П. Загребельний, М. Вінграновський, Б. Олійник, Д. Павличко, М. Івасюк, Тамара Севернюк, А. Горчинський, Л. Каденюк, В. Зінкевич, Л. Ротару. Неодноразово зустрічався з болгарською провидицею Вангою.

З дитинства Ж. Макаренко захопився іноземними мовами. Згодом досконало вивчив десять мов, тому комфортно почувався у будь-якій країні під час своїх мандрівок. А ще з кожної країни привозив Біблії. У своїй колекції має зо два десятки Біблій і щодня молився різними мовами.

\”Хочеться, аби кожен мешканець Чернівців мав у собі частинку толерантності, культури, якими славилося наше місто в усі часи, – казав Жан Макаренко. – Адже, щоб зберегти традиції народу, потрібно, перш за все, зберегти власні культурні традиції, залишатися патріотом не лише країни, а й своєї малої батьківщини. І завжди, хай де б ти не перебував, думати про повернення додому\”.

Джерело: molbuk.ua

peredplata