Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Днями центр соціологічних досліджень філософського-теологічного факультету ЧНУ разом з ГО «Інститут місцевого самоврядування» та організацією товариства «Знання» провели опитування 1200 респондентів щодо болючих проблем Чернівців, довіри до ЗМІ та політичних уподобань.

Найбільш болючими проблемами визнали дороги, тротуари, транспорт, паркування і т.д. Найгірше оцінили дороги – 51% людей сказали, що у Чернівцях дороги дуже погані.

Більше половини (50%) вважають, що місто Чернівці рухається у неправильному напрямку. Тобто ми маємо три проблеми: дурнів при владі, погані дороги і тих людей, котрі вказують напрямок руху цими поганими дорогами.

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Чи можливо щось змінити у місті?

Навряд. Бо люди перестали хотіти змін. А, може, вони вже не надіються на них.

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

Раніше 54% вимагали дострокових виборів депутатів і 31% – виборів мера. Тепер перевиборів ради хочуть 49%. А ось мера – 35%.
Хоч уже чернівчани розуміють, що Каспрук таки винен у руйнуванні міської господарки, проте вважають, що його переобирати не треба. Вони навіть не бачать конкурента теперішньому мерові.

Тобто 64% вважають, що Олексій Каспрук не має гідного супротивника на виборах. І за нього знову готові проголосувати 42%.
За найближчого кандидата Віталія Михайлішина готові голосувати тільки 14%.
За Василя Продана – 28%.
Отож маємо безвихідну ситуацію: погані дороги і дурнів при владі, яких ніхто не хоче міняти.

У Чернівцях таке стало нормою. Раніше 17 років при владі був Микола Федорук. Тепер уже 2-й термін відсиджує Олексій Каспрук. І поки що йому лягає карта на третій строк.

А за партії чернівчани готові голосувати майже так, як у середньому по Україні.

Весна-2018. Кого люблять чернівчани

На перше місце виходить ВО «Батьківщина» – 16,9%. Далі РПУ Олега Ляшка – 8,7%.
Це дві суперпопулістські партії, які вже не ложками та виделками навішують локшину на вуха виборців, а вилами. І чернівчани «поїдають» цю локшину.
Третьою йде «Самопоміч» – 8,5%. Скандали довкола ренегатів цієї партії у міськраді не зменшують кількість ????прихильників.
Нарешті, «Народний Фронт» піде на вибори і набере до 7,7 відсотка голосів.
«Громадянська позиція» на імені Олексія Гриценка подолає бар’єр і зможе набрати 6,6 відсотка голосів виборців.
ВО «Свобода» значно втрачає рейтинг. За неї готові віддати голоси 5,9 %.
І велика несподіванка великого падіння президентської політичної сили БПП «Солідарність». Вона скотилася вже до позначки, де стає непрохідною. Всього 5,3 відсотка виборців можуть проголосувати за цю партію. Чим далі, тим буде гірше. Бо лідери БПП у місті та області зовсім або майже зовсім не займаються тим, аби президентську партію робити людяною та сильною.
І на межі проходження до міської ради стає «Рідне місто». За неї проголосують також 5,3 відсотка виборців.

Серед газет лідерами у місті є «Молодий Буковинець», «Від і до», «Погляд» та «Час».

Телебачення поділили між собою ТВА, ТРК «Чернівці» і «Чернівецький промінь». Не виправдовує сподівань та коштів, вкладених у суспільне мовлення, «Буковина», яка не стає лідером серед телеканалів Чернівців.

Чимало чернівчан читають сайти.
Хоч поки що лідерами серед них є «Молодий буковинець», «Букінфо» та «Чернівецький промінь», але соціологи визначають активну зацікавленість сайтом газети «Час». Це чи не єдиний інформаційний сайт, який має тенденцію до зростання аудиторії.
Інші відзначають падіння зацікавленості у порівнянні з 2017 роком.

peredplata