Дмитро Сторожук: МН17 було збито «БУКом» який належить 53-й бригаді з Курська, Російської Федерації

Перший заступник генерального Прокурора України Дмитро Сторожук повідомив, що спільній слідчій групі вдалося встановити, що «БУК», пострілом з якого був збитий літак рейсом МН17 знаходився на озброєнні збройних сил Російської Федерації.

«Сьогодні відбулася визначна подія у цьому розслідуванні адже спільна слідча група офіційно заявила, що «БУК», яким 17 липня 2014 року  було збито рейсовий пасажирський літак компанії Malaysia Airlines,  не просто було вироблено в Росії, як заявлялося раніше. Дана самохідна вогнева установка «БУК» на момент пострілу, що спричинив загибель 298 людей знаходилася на озброєнні збройних сил Російської Федерації. А саме належала 53-й зенітно-ракетній бригаді  з міста Курськ. Тобто, ця зброя не була куплена сепаратистами у воєнторзі, її не було придбано і доставлено на місце пострілу ніяким іншим міфічним шляхом. Головний національний прокурор Нідерландів пан Вестербеке чітко заявив, що зі зброї  Російської Федерації, яка була доставлена на територію України, було зроблено постріл по пасажирському літаку Малазійських авіаліній. Це не просто заява, це докази, зібрані у відповідності до всіх необхідних процесуальних вимог, які будуть передані до суду» – повідомив Сторожук.

Окрім того, за словами Дмитра Сторожука, є ще один важливий висновок: «Цитую пана Вестербеке «є сумнівним, чи може ССГ спиратися на дані російської влади з цього питання». Тобто інформацію стосовно використання російською владою зброї російських збройних сил на території України, яку вона відмовилася надати офіційно спільній слідчій групі відповідно до Резолюціі 2166 Ради Безпеки ООН але активно просуває через свої ЗМІ від тепер офіційно названо сумнівною. Думаю це досить серйозний сигнал до засобів масової інформації які продовжуватимуть спиратися на заяви Росії стосовно цього питання і тиражувати повідомлення подібного змісту».

Також на думку Сторожука відтепер будь-які маніпуляції щодо можливої вини української сторони мають бути припинені. «Ви маєте зрозуміти, що доказів вини російської влади набагато більше але є специфіка ведення слідства тому велику кількість цих доказів буде передано до суду без оприлюднення» – наголосив Сторожук.

peredplata