«На такому й «паляться»: експертка – про інші невідповідності у висновках перевірки посадовців Чернівецької ОВА

Ще кілька важливих деталей вказують на недостовірність результатів перевірки на поліграфі трьох посадовців Чернівецької ОВА.

Про це у коментарі molbuk.ua сказала президентка ГО “Всеукраїнська асоціація поліграфологів” Тетяна Морозова.

Тетяна Морозова звернула увагу, що в документі, опублікованому посадовцями, зазначено, що їх тестували на приладі українського виробництва “Рубікон”.

Проте насправді на цьому приладі їх не тестували, стверджує фахівчиня.

“Давачі (датчики) дихання, з якими на фото сидять учасники експертизи, не є давачами від поліграфа “Рубікон”. Ці давачі – від російського приладу, – переконана Т. Морозова.

Крім того, коли пишеться поліграф, обов’язково в довідці вказується серійний номер поліграфа. Тут же серійного номера немає.

“Чому немає серійного номера? Ну тому, що це був не “Рубікон”. У частині російських приладів – вони завезені контрабандним чином – немає серійних номерів”.

Також на поліграмах не працює один із давачів дихання.

“Повинні бути мінімум два давачі дихання. Відповідно, на поліграмах мають бути два канали дихання – верхнього і нижнього. Так от, тут один давач був неробочий. Один із каналів не показує. На поліграмах він прикріплений. Але на поліграмі до цього давача немає графіка. Або він був несправний, або неналаштований. Не знаю.

Для того ми й зробили ДСТУ (державний стандарт технічних умов), що вимагає, аби людину тестували на приладі, який відповідає стандарту. У цьому ж випадку використовували прилад, який не відповідав стандарту. Ось на такому й “паляться”, – підсумувала Тетяна Морозова.

Раніше президентка “Всеукраїнської асоціації поліграфологів” пояснила, чому результати проходження експертизи шляхом перевірки поліграфом трьох посадовців Чернівецької ОВА навряд чи можна вважати достовірними.

Що відомо:

Раніше повідомлялося, що директора Чернівецької обласної клінічної лікарні Сергія Бродовського підозрюють у платному перевезенні каретами швидкої, що належали медзакладу. Також перевіряють, чи причетний Бродовський до привласнення п’ятьох автомобілів швидкої, які передали з-закордону як гуманітарну допомогу.

Бродовського відсторонили від посади на два місяці. Наразі обов’язки гендиректора виконує Дмитро Домбровський. Він обійматиме цю посаду до 12 липня.

31 травня заступникові голови Чернівецької ОВА Артурові Мунтяну повідомили про підозру у справі про розкрадання “гуманітарки”.

У СБУ зазначили, що йдеться про справу зі привласненням карет “швидких”, надісланих як гумдопомога з Італії.

Пізніше начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук назвав звинувачення у бік ОВА щодо причетності окремих чиновників у розкраданні гуманітарної допомоги “надзвичайно спекулятивними та маніпулятивними”, а також “безпідставними та недоведеними в суді”.

А також назвав це політичним тиском на себе, обурився “розкішним життям правоохоронців” та назвав СБУ “службою заробітчан”.

Артура Мунтяна суд зобов’язав носити електронний браслет і відпустили під заставу розміром майже мільйон гривень.

Днями троє посадовців Чернівецької ОВА – заступники голови ОВА Богдан Ковалюк та Артур Мунтян, а також очільник департаменту охорони здоров’я Олег Чорний оприлюднили результати проходження перевірки на детекторі брехні. Результати, згідно висновків фахівців, що проводили експертизу, засвідчили, що посадовці не причетні до резонансної справи з розкраданням гуманітарки на Буковині.

peredplata