Коли потрібно міняти шини в Європі

 Якщо ви збираєтеся до Європи або вже перебуваєте за кордоном, перевірте для себе актуальні правила заміни гуми. У Євросоюзі із цим дуже суворо.

Зробимо невеликий огляд низки країн.

Австрія

В Австрії з 1 листопада до 15 квітня автомобілісти переходять на зимову гуму, якщо цього вимагають погодні умови. Шини повинні мати мінімальну глибину протектора 4 мм. Шиповані шини можна використовувати лише з 1 жовтня до 31 травня. Для транспортних засобів із шипованими шинами діють спеціальні обмеження швидкості: 80 км/год поза населеними пунктами; 100 км/год автомагістралях. При цьому позаду має бути встановлений спеціальний знак «шиповані шини». Бельгія

У Бельгії зимові шини не є обов’язковими. Однак у зимових умовах рекомендують використовувати шини з мінімальною глибиною профілю 4 мм.

Болгарія

З 15 листопада до 1 березня автомобілі повинні бути оснащені зимовими шинами. Але на шипованих шинах ви не в’їдете до країни. За недотримання правил на вас чекає штраф — близько 25 євро. Використання ланцюгів протиковзання дозволяється лише в тому випадку, якщо цього вимагають погодні умови.

Естонія

В Естонії з 1 грудня до 1 березня водій повинен використовувати зимову гуму. За виняткових дорожніх та погодних умов допускаються шиповані шини з 15 жовтня до 31 березня. А ось із всесезонними шинами можна їздити цілий рік.

Латвія

У цій країні зимові шини обов’язкові для всіх автомобілів та автобусів з 1 грудня по 1 березня. Глибина протектора має бути від 4 мм. Шипована гума може бути на авто з 1 жовтня до 1 травня.

Литва

 У Литві зимові шини обов’язкові з 10 листопада до 1 квітня. Глибина протектора — не менше ніж 3 мм. Мотоцикли мають перевзутися з 1 грудня до 1 березня. При цьому шипована гума заборонена з 10 квітня до 1 листопада.

Польща

Зимові шини не потрібні за законом, але рекомендуються в холодну пору. А ось шипована гума категорично заборонена у країні. Корисно знати, що страхові компанії Польщі часто розцінюють відмову від зимової гуми, як недбалість водія. А це ускладнить отримання компенсації у разі виникнення страхової події на дорозі. 

Португалія

Зимова гума за бажанням.

Румунія

У Румунії зимові шини обов’язкові на дорогах, які покриті снігом або льодом. Шини повинні мати маркування M+S або M&S.

Словенія

У Словенії зимові шини обов’язкові з 15 листопада до 15 березня з рекомендованою глибиною протектора від 3 мм.

Фінляндія

Зимові шини, зокрема шиповані, у Фінляндії дозволено використовувати з 1 листопада до 31 березня. Глибина протектора повинна бути не менше ніж 3 мм для транспортних засобів до 3,5 тонни. У сльоту та у снігових умовах глибина протектора зимових шин повинна бути не менше ніж 5 мм. Правила також поширюються на автомобілі, зареєстровані за кордоном.

Франція

У районах, визначених дорожніми знаками, зимові шини чи аналогічне обладнання будуть обов’язковими з 1 листопада до 31 березня. Такі правила були прийняті з 2021 року та діють у низці міст. За недотримання порядку водієві загрожує штраф.

Чехія

З 1 листопада до 31 березня автомобілі мають бути оснащені зимовими шинами. Глибина протектора для зимової шини у легкових авто становить щонайменше 4 мм, а у вантажних (3,5 тонни) — від 6 мм. Шипована гума не допускається.

Швеція

У Швеції зимові шини обов’язкові з 1 грудня по 31 березня (глибина протектора — від 3 мм). Шиповані шини дозволені з 1 жовтня до 15 квітня або за наявності поганих погодних умов. Якщо в автомобіля шипована гума, то й у причепа має бути аналогічна гума. Якщо на автомобілі використовуються фрикційні шини, можна використовувати фрикційні шини або шиповані шини.

Джерело: hotline.finance

peredplata