У справі про крадіжку приватною клінікою на Буковині понад 8 млн грн від Гусак допитали понад тисячу “пацієнтів”: у схемі були задіяні сімейні лікарі

З проведених більше 1000 допитів «пацієнтів», встановлено, що основна їх частина послуг не отримувала, а держава безпідставно виділила медзакладу за ці послуги понад 8 млн грн.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України, передає УНН.

За даними слідства, керівник приватної клініки, його дружина – ФОП та ще троє співробітників медустанови налагодили механізм заволодіння бюджетними коштами, одержаними від держави як відшкодування за надання послуг населенню.

Незаконно отримані кошти представники медустанови легалізували шляхом перерахування на рахунки підконтрольних суб’єктів господарювання. Гроші керівники центру перераховували підконтрольним фізичним особам-підприємцям за нібито надані товари, роботи і послуги. Потім ці кошти конвертували у готівку та привласнювали.

Оперативники СБУ встановили, що цей медзаклад на початку 2022 року уклав з Національною службою здоров’я України договір про відшкодування вартості послуг із реабілітації хворих на понад 59 млн грн.

Проте запланованої кількості пацієнтів не вистачало для освоєння цих коштів, тож керівники закладу знайшли оригінальний вихід із ситуації та придумали оборудку, до якої залучили сімейних лікарів.

Схема працювала так: «сімейники» виписували фіктивні направлення умовним пацієнтам на реабілітаційні процедури та отримували від центру свій «гонорар».

Більшість пацієнтів навіть не здогадувались про існування цих направлень, а от медичний центр мав підстави для внесення неправдивих даних у щомісячні звіти для НСЗУ та отримання бюджетних коштів.

 За результатами санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили майже 7000 доларів США, близько 2000 євро та 113 000 грн.

 Наразі п’яти особам повідомлено про підозру. Їх рахунки на понад 7 млн грн заарештовано. 

 За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури п’яти особам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України.

peredplata