Нотатки з Мюнхенської конференції з бепеки…- 2 Жозеп Боррель

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Мюнхена :
-Найбільше з усіх виступів під час Кінференції з безпеки мені сподобався виступ Верховного представника ЄС у справах зовнішньої політики і безпеки Жозепа Борреля.
Звісно, багатьох цікавило питання повноправного членства України в Європейському Союзі. На це Жозеп Боррель відповів: “Україна вже стала членом європейської сім’ї, залишилося просто “інституціно і офіційно затвердити це рішення”.
Для Києва це дуже позитивний сигнал. Зараз ці слова повинні б цитувати усі українські ЗМІ, усі українські політики і дипломати аби вони не зникали з поверхні інформаційного простору. Тим паче, що завтра у Брюсселі стартує засідання міністрів закордонних справ країн ЄС з участю глави МЗС України Дмитра Кулеби. Птитання на порядку денному ті ж самі: агресія Росії проти України, фінансова і збройна допомога Україні, нові санкції проти Росії та Ірану.
І, мабуть, найбільшим і несподіваним розчаруванням для багатьох присутніх на полях конференції у Мюнхені став виступ новообраного президента Чехії Петра Павела. Він вважає, що Захід має бути обережним у прагненні до поразки Росії, щоби уникнути небажаних сценаріїв такої поразки.
Коментуючи імовірні підсумки війни після того, як очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив про безальтернативне повернення Криму та міжнародного покарання Росії, Павел заявив, що Заходу варто утримуватися від підтримки того чи іншого сценарію.
“Нам треба бути обережним у тому, щоби підштовхувати Україну до певного результату. Можливо у якийсь момент Україна змінить своє бачення”, – додав він.
Петер Павел наголосив, що поразка РФ має різні сценарії, у тому числі ті, які Захід має уникнути.
“Можливо, що це призведе до розвалу Росі… Якщо буде розвалена Росія, то у нас може бути більше проблем, нам не можна ні з ким вести переговори про розброєння Росії”, – наголосив він.

peredplata