Байден підписав закон щодо розсекречення розвідданих про COVID-19

 

Президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає розсекречення інформації про походження коронавірусної хвороби COVID-19.  

Закон S.619 “Акт про походження COVID-19 від 2023 року” Байден підписав 20 березня, повідомляється на сайті Білого дому.

“Я поділяю мету конгресу оприлюднити якомога більше інформації про походження коронавірусної хвороби COVID-19”, – зазначив Байден.

Він нагадав, що у 2021 році доручив розвідувальній спільноті США розслідувати походження COVID-19 усіма доступними їм методами й ця робота досі триває.

“Ми маємо остаточно з’ясувати походження COVID-19, щоб наші зусилля із запобігання майбутнім пандеміям були успішнішими. Моя адміністрація й надалі досліджуватиме всю засекречену інформацію, яка стосується походження COVID-19, зокрема потенційний зв’язок з Вуханьським інститутом вірусології”, – зазначив Байден.

Президент США наголосив, що адміністрація розсекретить і оприлюднить якомога більше такої інформації згідно з його конституційним повноваженням захищати від оприлюднення інформацію, яка становить ризик для національної безпеки.

На початку березня директор ФБР Крістофер Рей заявив, що COVID-19, “найімовірніше”, виник у лабораторії, контрольованій китайським урядом, пише ВВС. Він сказав, що деталі розслідування агентства засекречено, але у ФБР є команда експертів, які зосереджуються на небезпеці біологічних загроз.

У відповідь Пекін звинуватив Вашингтон у “політичних маніпуляціях”.

Міністерство енергетики США дійшло висновку, що вірус, найімовірніше, є результатом витоку з лабораторії у Вухані.

У відповідь на це багато вчених, які вивчали вірус, цього тижня заявили, що немає нових наукових доказів витоку з лабораторії. Природне походження все ще є ймовірнішою теорією, сказав професор Девід Робертсон, керівник відділу вірусної геноміки та біоінформатики в Університеті Глазго.

Спільне розслідування Китаю та Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2021 році назвало теорію витоку з лабораторії “вкрай малоймовірною”.

Однак розслідування ВООЗ зазнало різкої критики, і її генеральний директор відтоді закликав до нового розслідування, заявивши: “Усі гіпотези залишаються відкритими та потребують подальшого вивчення”.

peredplata