«На мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами». Віталій Кличко в інтерв’ю «Радіо Свобода»

«На мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами». Віталій Кличко в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів про тиск Офісу Президента на столичну владу та на нього особисто.
У п’ятницю відбулося засідання РНБО, де заздалегідь анонсувались кадрові рішення через незадовільний стан укриттів у низці областей і районів, в тому числі й у Києві.
Очікувалося, що Віталія Кличка знімуть з посади голови КМДА. Але цього не сталося.
📍«Рішення звільняти Київського міського голову з посади голови КМДА — це порушення закону. Це неможливо зробити. Якщо ми дотримуємося законів, ключове для всіх нас — це верховенство права. Тому що закон про столицю говорить, що обраний громадою Київський міський голова повинен бути призначений головою КМДА, щоб виконавча і законодавча гілки влади в місті Києва були об’єднані», — сказав Кличко.
Віталій Володимирович зазначив, що без повноважень голови КМДА у мера залишається така репрезентативна функція – виключно, приймати гостей, а впливати на процеси, які відбуваються у столиці – неможливо. І додав, що якщо хтось ухвалить таке рішення, воно буде абсолютно незаконним. Підтвердженням тому є роз’яснення КСУ ще у 2001 році: Київський міський голова, обраний киянами, повинен бути призначений головою КМДА.
Відповідаючи на питання щодо політичного тиску, про який він заявляв раніше, Кличко пояснив:
📍«Політичним тиском я вважаю велику кількість перевірок, які, виключно, політично мотивовані. Тому що приходять правоохоронці, (…) виїмку документів роблять по третьому колу, підсвічуючи все це у медійному просторі, звинувачуючи по тих самих питаннях..(…) На мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами. Можна здоров’я надірвати – тиснути на мене фізично».
Віталій Кличко зауважив, що тільки об’єднання всіх політичних сил, всіх людей – це запорука нашої перемоги.
📍“Але, на жаль, ми бачимо, що почалися якісь політичні ігрища. Ще раз, це дуже поганий сигнал всередині країни і це дуже поганий сигнал нашим партнерам, коли починаються політичні розборки”.

peredplata