У Чернівцях 84 педагоги пішли у неоплачувану відпустку — вимагають повернути звільнену директорку

У Чернівцях цього тижня вибухнули одразу два гучні скандали. Міське управління освіти відмовилось фінансувати поділ класів на три групи при вивченні іноземної мови та звільнило директорку одного із навчальних закладів. На знак протесту весь колектив написав заяви на відпустку за власний рахунок. Діти, поки не проясниться ситуація, ліцей не відвідують

84 педагоги 7-го ліцею Чернівців одночасно написали заяви на двотижневі неоплачувані відпустки. І відкрито заявили — міська влада після кількарічного цькування незаконно звільнила директорку цього ліцею, говорить Діонісія Березніцька, вчителька 7-го ліцею Чернівців:

«Це прекрасні люди, прекрасна адміністрація, прекрасне керівництво. Світлана Григорівна — директорка, яка стоїть за кожного вчителя горою, яка має підхід і до кожного вчителя, і до кожного учня. Коли ми побачили цю несправедливість з боку влади, яка почала під неї «копати», знаходити якісь вигадані порушення, виписувати догани за речі, які взагалі суперечать законодавству, ми розуміли, що це дуже-дуже несправедливо. Тому ми стали на її захист».

Наприкінці минулого навчального року до 7-го ліцею завітала перевірка. За словами виконувача обов’язків начальника міського управління освіти Дениса Круглецького, знайшли чимало порушень:

«Всього таких порушень було виявлено 92. Це були різні порушення, наприклад, кадрового характеру, охорони праці, при нарахуванні зарплатні, випадки переплати заробітної плати працівникам, які були допущені закладом. За результатами цієї перевірки, 5 липня на адресу закладу був направлений припис про усунення цих порушень. Керівнику закладу дають два місяці на те, щоб врахувати ці порушення і вжити відповідних заходів».

Фінансово-господарську діяльність ліцей веде з 1 січня 2022 року, саме тоді навчальні заклади отримали можливість самостійно розпоряджатися фінансами. Власне, це і перевіряли. Навчального процесу контролери не чіпали. Звільнена директорка Світлана Рудько пригадує, що під час перевірки шукали будь-що, де тільки можна:

«З 1 січня 22 року, а переривали всі документи, всі накази, всі книжки, вони хапали все, що можна, починаючи від царя Тимка. Не пронумеровані сторінки в наказі? Я так розумію, що це просто наша провина у тому, що не пронумерували. Хіба це якимось чином впливає на освітній процес? Або, наприклад у трудовій книжці написано «сестра медична», а треба писати «медична сестра» згідно з новим класифікатором».

За результатами перевірки, наполягають чиновники, не було іншого виходу, аніж звільняти директорку, каже Круглецький Денис в.о. начальника Чернівецького міського управління освіти:

«Що виявилось? Що з 92 порушень по 40 заклад або не усунув, або усунув частково. Тобто, велика кількість речей закладом не була належним чином прореагована. До того ж, на той момент у директорки закладу було три догани, які на той момент не були скасовані».

Для того, щоб призначити будь-кого на посаду директора навчального закладу, згідно із законодавством, має відбутись відповідний конкурс. Але не в цьому випадку — на місце звільненої Світлани Редько вже призначили Сергія Кізіму, який в день призначення був директором іншого чернівецького навчального закладу. 15 вересня чоловік прийшов на нове місце роботи, але зустрів там тільки завгоспа і технічний персонал. Передати справи йому не було кому — весь педагогічний колектив був на зустрічі з міським головою. Та й сам Сергій говорить, що ця ситуація не дуже зручна для нього, як перед колективом колишнього місця роботи, так і перед нинішніми колегами.

«Правда, мені болить за мій попередній навчальний заклад, бо це так само діти, батьки, вчителі. І так само не погоджуються педагоги з 7 ліцею з рішенням, так само, ймовірно, є такі ж відчуття у педагогів 14 ліцею. Але, я правда вірю, що спільно ми подолаємо ці труднощі. І я відкрито можу сказати, що це буде моїм постійним місцем роботи», — каже Сергій Кізіма.

Новопризначений директор також каже, що його роль у цій ситуації — антикризовий менеджмент. Той факт, що 84 педагога не виходять на роботу, не є патовим для учнів гімназії, які повинні продовжувати навчання.

«У будь-якому випадку будемо спілкуватись не тільки з педагогами 7 ліцею. Сьогодні в Чернівецькій громаді 45 шкіл, будемо виходити на педагогічні колективи. Якщо виникне така необхідність, щоб педагоги інших закладів забезпечили освітній процес, можливо, на волонтерських ініціативах, можливо, з використанням дистанційних технологій, але будемо напрацьовувати якісь механізми. Сьогодні ресурсів достатньо», — говорить Кізіма.

Ще одна проблема є не тільки у 7-му ліцеї, а й в інших чотирьох навчальних закладах Чернівців, профіль яких – поглиблене вивчення іноземної мови. У цьому навчальному році міська влада скоротила фінансування, наполягаючи, щоб відтепер у вивченні іноземної мови класи ділились на дві групи замість трьох. Батьки кажуть, що у законодавстві нічого за цей навчальний рік не змінилось, поділ на три групи — законний, говорять мами учнів 9-го ліцею:

— Юридичних підстав скасування цього поділу немає. У законі чітко прописано, що може ділитися не більше, ніж на три групи, тобто, дозволено ділитись на три групи. Заборони поділу на три групи не існує.

— У мене питання лише як в чернівчанки: чому гроші на премії, і в тому числі начальниці управління освіти, 190 тисяч, знаходяться, а гроші на те, щоб діти отримували якісну освіту, гроші не знаходяться. Це, мені здається, питання дуже риторичне.

Директор 9-го ліцею каже: важко буде перебудовувати навчальний процес. Поділ класів на три групи існує понад 20 років, і навіть профільні кабінети вміщують не більше 8-10 дітей за один раз, говорить Іван Солтисік

«Роками складалося, роками були надбання, роками думали про те, які кадри, щоб це мало свій результат. Але зруйнувати це дуже просто. Рік, два, три — і результату не буде».

Заступник чернівецького міського голови пообіцяв детальніше розібратись у питанні фінансування і спробувати знайти кошти на додаткові групи. Що ж до 7-ї гімназії, то обидві сторони сходяться в тому, що діти від випадкових «канікул» не постраждають.

«Законодавством передбачено, що програма може зсуватися», — переконують чиновники.

«Зараз тільки початок навчального року, встигнемо все пройти», — заспокоюють вчителі.

Коли писався репортаж, стало відомо, що батьки ліцею, який до вчора очолював новопризначений директор Сергій Кізіма, виступили з заявою, що якщо їм не повернуть директора назад, вони не пускатимуть дітей на навчання.

Надія Величко, Чернівці, Громадське радіо

peredplata