Кличко ухильно відповів про президентські амбіції й розкритикував Зеленського

 
 
Віталій Кличко, фото КМДА

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що зараз “було б нерозумно” з його боку думати про президентські амбіції, оскільки вирішується питання існування України як держави.

Джерело: Кличко в інтерв’ю швейцарському виданню “20 Minuten

Пряма мова у відповідь на питання про президентські амбіції: “Було б нерозумно сьогодні про це думати. Сьогодні питання лише в тому, чи буде Україна існувати взагалі. Путін не сприймає Україну як незалежну державу, це не секрет. Він каже, що Україна належить до Російської імперії. Ми боремося за свою свободу і незалежність.

У той же час наші політики вже ведуть окопну війну – в країні, саме існування якої є хитким. Це просто нерозумно. Тому говорити про мої політичні амбіції зараз було б нерозумно”.

Деталі: На питання, чи дивує його падіння популярності президента Володимира Зеленського на противагу армії, Кличко відповів: “Ні”.

“Люди бачать, хто ефективний, а хто ні. А очікувань було і є багато. Зеленський розплачується за помилки, яких він припустився”, – заявив мер Києва.

“Люди запитують себе, чому ми не були краще підготовлені до цієї війни, чому Зеленський до останнього заперечував, що до цього дійде або чому росіянам вдалося так швидко дійти до Києва. Було занадто багато інформації, яка не відповідала дійсності. Тим не менш, президент сьогодні відіграє важливу роль, і ми повинні підтримувати його до кінця війни. Але в кінці цієї війни кожен політик заплатить за свої успіхи або невдачі”, – сказав Кличко.

Коментуючи заяву головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про те, що війна зайшла в глухий кут, мер Києва заявив, що той “сказав правду”.

“Іноді люди не хочуть чути правду. Але в кінцевому підсумку він несе відповідальність. Він пояснив і обґрунтував, якою є ситуація на сьогоднішній день. Звичайно, ми можемо в ейфорії брехати нашому народу і нашим партнерам. Але так не можна робити вічно. Деякі наші політики критикували Залужного за його чіткі слова несправедливо. Я його підтримую”, – зазначив Кличко.

Що передувало: У коментарі німецькому виданню Der Spiegel Кличко заявив, що Україна рухається до авторитаризму і може перестати відрізнятися від Росії, де “все залежить від примхи однієї людини”.

Передісторія:

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв’ю The Economist заявив, зокрема, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена, і війна переходить до етапу позиційної боротьби.
  • У свою чергу президент Володимир Зеленський заявив, що не вважає ситуацію на фронті патовою і що Україна не буде вести переговори з Росією.
  • 21 листопада Зеленський в інтерв’ю таблоїду The Sun заявив, що військові, які збираються займатися політикою, не повинні “займатися війною“.
  • 29 листопада видання “The Economist” написало, що паралельно з похмурою реальністю окопної війни стає дедалі більш напруженим “політичне поле битви” у Києві, президент Володимир Зеленський вбачає конкурента в головнокомандувачі ЗСУ Валерії Залужному, а політична гризня шкодить Україні.

peredplata