У Німеччині починають судити заколотників, які планували держпереворот

Дев’ятьох чоловіків звинувачують у державній зраді, замаху на вбивство і підготовці насильницького державного перевороту, пише Reuters. Вони є членами угруповання «Рейхсбюргери».

 
Затримання підозрюваних у держперевороті, грудень 2022 © Heiko Becker / Reuters
 

Це — перший з трьох процесів у масштабній справі. Всього судитимуть 27 осіб. Їм закидають змову з метою повалення влади. Заколот розкрили наприкінці 2022 року. 

Заколотники нібито прагнули здійснити у ФРН держпереворот та запровадити жорсткий воєнний стан. Обвинувачені є членами угруповання «Рейхсбюргери». Загалом, згідно з інформацією німецької розвідки, організація налічує близько 21 тисячі членів: вони не визнають ФРН легітимною. Розвідники почали слідкувати за осередками угруповання з 2016 року.  

За даними розвідки, організацію очолює князь Генріх XIII — нащадок позбавленої престолу династії Ройс. 

Перший процес почнеться цього місяця у Штутгарті, другий — у травні у Франкфурті, третій — у червні в Мюнхені. Під час процесу передбачені посилені заходи безпеки. 

Переворот готували понад рік. Прокурори стверджують, що обвинувачені становили реальну небезпеку: про це свідчить ретельне планування заколотників та великі запаси вогнепальної зброї — у дев’ятьох підозрюваних знайшли пів мільйона євро готівкою, 380 пістолетів, 350 одиниць холодної зброї й близько 148 000 набоїв.

«Вони планували проникнути з озброєною групою в будівлю парламенту в Берліні, затримати законодавців і зруйнувати систему. Вони розуміли, що захоплення влади буде пов’язане з убивством людей», —  заявили прокурори.

Один із підсудних, якого у документах називають Маркус Л., під час затримання важко поранив поліціянта, стверджує прокуратура. 

«Рейхсбюргери»  або у перекладі «Громадяни Рейху» вважають себе громадянами Німецького рейху часів Першої світової війни. Вони керуються ідеєю, що іноземний «альянс», в якому — США та Росія, готовий допомогти їм скинути нелегітимну «Глибинну державу», яка, на їх думку, захопила владу в Німеччині у часи Другої світової війни. 

Для виявлення заколотників у грудні 2022 року три тисячі поліціянтів обшукали 130 об’єктів нерухомості в 11 федеральних землях Німеччини. Обшуки відбулися не лише у ФРН, а також в Австрії та Італії. Це стало найбільшою поліційною спецоперацією в історії Німеччини.

Судді оголосили, що слухання у справі в Штутгарті триватимуть до січня наступного року. Але експерти кажуть, що через складність справи та велику кількість свідків і підозрюваних процес може затягнутися на кілька років.

peredplata

Залишити відповідь