Суди Буковини проти журналістів. Хто, кого?..

Суди Буковини проти журналістів. Хто, кого?..Обласні організації НСЖУ та медіа-профспілки прийняли на розширеному спільному засіданні рішення – рекомендувати це Звернення до публікації в усіх місцевих газетах:

Президентові України

Порошенкові П.О.

Голові Верховної Ради України

Турчинову О.В.

Вищій раді юстиції

Голові Верховного суду України

Романюку Я.М.

Голові Люстраційного комітету України

Соболєву Є. В.

Голові Антикорупційного комітету України

Чорновол Т.М.

Голові Національної спілки журналістів України

Наливайкові О.І.

Голові Національної медіа-профспілки України

Луканову Ю.М.

Голові обласного Апеляційного суду

Олійнику М.В.

Заява

Останнім часом у Чернівецькій області пройшла серія резонансних судових позовів до місцевих ЗМІ та окремих журналістів. На фоні того, що в державі відбуваються кардинальні зміни, спрямовані на побудову відкритого суспільства, судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова. Журналістів обмежують у можливості висловлювати власну точку зору, мати свої оціночні судження, та й навіть позбавляють права на професійну помилку, яке прописане у європейському та українському законодавстві.

Лише кілька останніх прикладів: газети «Час», «Буковина» та «Версії» судять за оціночне судження у статтях про резонансне вбивство, до порталу БукІнфо позивається лінійна міліція за опублікований ролик, який є у вільному доступі в Інетернеті, тощо. Справи подекуди розглядаються без присутності самих журналістів, а звинувачувальні рішення штампуються як під копірку.

Навіть не вдаючись до аналізу цих судових справ, можна констатувати, що спрямований їхній шквал на те, щоби залякати журналістів, примусити їх відмовитися писати на актуальні для суспільства теми. Мало того, позови на десятки тисяч гривень можуть суттєво підірвати чимало газет, а для багатьох ЗМІ такі штрафи можуть стати фатальними. При тому, що медіа-юристи наголошують на надуманості звинувачень, суди один за одним продукують звинувачувальні вироки, не зважаючи на те, у підпорядкуванні якого конкретного судді перебуває справа. Складається враження, що Чернівецька область вкотре стала полігоном для відпрацювання технології. Цього разу це технологія – як залякати і знищити незалежну журналістику. Виглядає, що заскорузла судова система перед страхом реформування робить усе можливе, аби не допустити змін, які назріли у суспільстві. І успішний досвід, апробований на чернівецьких журналістах, втілюватиметься у судових розглядах проти ЗМІ по всій Україні.

Звертаємо увагу Вищої ради юстиції України на неприпустимість огульного судилища над засобами масової інформації. Судова система має бути не репресивним органом, а гарантом свобод, серед яких основоположною є свобода слова.

Прийнято на спільному розширеному засіданні Чернівецької обласної організації НСЖУ та НМПУ разом із головними редакторами місцевих ЗМІ.

27 червня 2014 року

м. Чернівці

peredplata