Дитсадки в Україні переходять на нові правила

Дитсадки в Україні переходять на нові правила

Тепер після тривалої відсутності дитини в садку батькам не потрібно буде брати довідку в педіатра

Нові правила для дитсадків, які затвердило міністерство освіти України, можуть зменшити черги у дошкільні заклади і легалізувати невеликі приватні садочки, сподіваються ініціатори змін.

Новий регламент скасовує обов\’язкову довідку від педіатра, якщо дитина більше трьох днів не відвідувала садок і в неї немає \”явних ознак захворювання\”.
Документ дозволяє садкам працювати без власної кухні і пральні, користуючись зовнішніми послугами.

Очікується, що це дозволить вийти з тіні і отримати ліцензію невеликим комерційним закладам, розташованим у квартирах чи приватних будинках.

Менше довідок

У тексті регламенту слово \”довідка\” згадане лише тричі.
Довідка про стан здоров\’я потрібна тепер лише при прийманні дитини в садок, після перенесення інфекційної хвороби і для купання в басейні.
Чинне до сьогодні правило про довідку від педіатра після трьох пропущених днів уже недійсне.

\”Діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі з інших причин (окрім інфекційної хвороби. – Ред.) приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання\”, – сказано в документі, розісланому в управління освіти по всій Україні.

Якщо батьки привели дитину в садок і вихователі запідозрили, що вона нездорова, її має оглянути штатний медичний працівник, пояснив Святослав Протас, в.о. голови Державної санепідемслужби.

Чи можна відвідувати садки дітям без щеплень, вирішуватиме тепер лікарсько-консультативна комісія при поліклініці. Однак подробиць того, як працюватиме ця комісія, в документі немає.

Нові правила рекомендують закривати пісочниці на ніч, але там більше не сказано про висоту бортиків

Харчоблок

Якщо в дошкільному закладі немає свого харчоблоку, готову їжу для дітей можна замовляти в інших постачальників, які дотримуються всіх законодавчих вимог.

При цьому \”відповідальність за неякісне харчування буде нести той суб\’єкт, який цю послугу надає\”, а не керівництво садка, уточнив пан Протас.

Так само з пранням білизни. Відтепер можна замовляти послуги зовнішніх пралень, якщо лише вони не обслуговують інфекційні лікарні чи об\’єкти хімічної промисловості.

Ці дві вимоги – відсутність власного харчоблоку і пральні – часто ставали на заваді маленьким приватним садкам, які хотіли отримати ліцензію.

Нові правила також дозволяють використовувати в садках двоярусні дитячі ліжка для економії місць.

Автори регламенту наголошують, що це не означає збільшення кількості дітей в групах.

Гарні виховательки

В уряді сподіваються, що новий регламент, навпаки, має зробити садочки доступнішими для дітей і батьків.

Сьогодні в усій Україні в черзі на дитсадки стоять понад 90 тис. дітей, з яких понад 14 тис. – лише в Києві, розповідають у МОН.
Там очікують, що спрощення правил дозволить розвиватися новим дошкільним закладам.

\”Чим менше сфера регулюється, тим краще вона розвивається, тим більша довіра до дошкільного сектору освіти\”, – погоджується Олена Заплотинська, проектний менеджер Національної ради реформ.

Серед інших змін – скасування обмежень для зовнішнього вигляду вихователів.

\”Дитина лине до гарної виховательки, у якої нехай буде каблучка, нафарбовані нігті, але зате вона буде гарна, – каже Олена Даніш, директорка садочку \”Пролісок\” у Києві. – Сучасний навчальний заклад має передбачати сучасних гарних виховательок\”.

Джерело: ВВС Україна

peredplata