Буковина: Незаконна агітація та псування рекламних конструкцій протягом першої половини березня

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджені сітілайти із зображенням кандидатів на пост Президента України Ольги Богомолець, Олександра Соловйова та Володимира Зеленського. Також невідомі розмалювали  рекламну конструкцію з політичною рекламою Юлії Тимошенко. Раніше зафіксовано незаконне розміщення листівок із зображенням Руслана Кошулинського.

18 березня по вул. Героїв Майдану зафіксовано один розбитий та один розмальований сітілайт із агітаційною рекламою Володимира Зеленського. Довірена особа кандидата Олег Григораш  запропонував спостерігачам ОПОРИ поспілкуватися щодо цієї ситуації особисто, а в телефонному режимі зазначив, що якщо заподіяна шкода (рекламним конструкціям – ред.), то вони звернуться в поліцію.

 

Факт пошкодження сітілайтів із зображенням кандидатів на пост Президента України Ольги Богомолець та Олександра Соловйова  17 березня зафіксували спостерігачі ОПОРИ у Чернівцях по вул. Героїв Майдану.

 

 ОПОРА звернулася до представників кандидатів, аби з’ясувати, як вони збираються реагувати на подібні випадки псування сітілайтів.

Заступник керівника центрального штабу та довірена особа Ольги Богомолець Геннадій Маркевич зазначив, що псування рекламних конструкцій вони фіксували і у інших областях. Відносно випадку в  Чернівцях звертатимуться в поліцію.

Довірена особа Олександра Соловйова Йосип Сільваоський сказав, що про випадок псування сітілайту чує вперше і що буде інформувати про це центральний офіс партії.

13 березня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала розмальований сітілайт із зображенням Юлії Тимошенко. На рекламній конструкції знову була зображена зірка Давида.

 

Раніше представники ОПОРИ зверталися до правоохоронних органів за статтею 161 Кримінального кодексу України, щодо розмальованих сітілайтів Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського антисемітськими написами.

Чернівецький відділ поліції ГУНП у відповідь на заяву повідомив, що звернення зареєстровано в журналі Єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій та по ньому проведено перевірку. Під час перевірки прийнято рішення про її припинення, у зв’язку із відсутністю в даному випадку ознак правопорушення.

 

Заступниця голови Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» Оксана Пантелеймонова коментує: «Ми обурені пошкодженням рекламних сітілайтів кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко не тільки як партійці ВО «Батьківщини». Ми обурені як громадяни і як чернівчани – як мешканці міста, яке здавна славиться мирним співіснуванням людей різних національностей і віросповідань. Не маємо жодного уявлення, хто робить подібні речі – однозначно лише те, що це непорядно, брудно і гидко. І в цивілізованому суспільстві викликає якраз обурення і спротив – і ми бачимо це за реакцією багатьох адекватних людей, навіть не прихильників нашої політичної сили. До поліції звертатимуться, сподіваємося, власники рекламних площ і замовники розміщення політичної реклами. Обласна парторганізація ВО «Батьківщина» не є замовником розміщення реклами. Додатково до поліції звернуться представники Чернівецької міської партійної організації».

11 березня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зафіксували розміщення листівок із зображенням Руслана Кошулинського по вулиці Братів Руснаків та Ірини Вільде, вони розклеєні на водостоках будівель уздовж вулиць та трансформаторній будці. Листівки містять вихідні дані.

 

За словами  радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, відповідно до законодавства, агітаційні матеріали розміщуються у спеціально відведених органами місцевої влади місцях. Так, відповідно до ч.4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Недотримання цієї вимоги може мати наслідком притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за ст. 152 Кодексу про адміністративні правопорушення України (порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів).

Як раніше повідомляла ОПОРА, у Чернівцях міський голова розпорядженням визначив місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Що стосується пошкоджених рекламних конструкцій, то залежно від обставин справи відповідальність може бути адміністративна (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство) або кримінальна (ч.2 ст 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, поєднані із пошкодженням майна або ст. 296 Кримінального кодексу України – хуліганство).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

тел.: +380954900504

e-mail: prokoptar@gmail.com

Марія Пащак,

комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області 

peredplata